Με νερό από τον Πηνειό τροφοδοτείται από το πρωί της Δευτέρας η Κάρλα

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σήκωσε τον διακόπτη και έθεσε σε λειτουργία το αντλιοστάσιο

Με νερό από τον ποταμό Πηνειό τροφοδοτείται από το πρωί της Δευτέρας η λίμνη Κάρλα, καθώς ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ανέλαβε την πρωτοβουλία να αξιοποιηθεί ο όγκος νερού που έπεσε τις τελευταίες μέρες, λόγω των βροχών αλλά και των χιονοπτώσεων στα ορεινά.

Παρουσία του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γρηγόρη Παπαχαραλάμπους και του προέδρου του ΤΟΕΒ Πηνειού κ. Γιώργου Λαδόπουλου, ο κ. Κ. Αγοραστός έθεσε σε λειτουργία το αντλιοστάσιο του Πηνειού ώστε το νερό μέσω της τάφρου 1Τ να κατευθυνθεί με βαρύτητα στην Κάρλα.

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός τόνισε τα εξής: «Σήμερα ξεκινάμε την διαδικασία πλήρωσης της λίμνης Κάρλας από τον ποταμό Πηνειό, απ’ όπου περίπου 800.000 κυβικά μέτρα ημερησίως θα διοχετεύονται μέσω της σήραγγας και των καναλιών στην Κάρλα. Παρά το γεγονός ότι ακόμη η δικαιοδοσία δεν έχει περιέλθει στην αιρετή Περιφέρεια, καθώς περιμένουμε να γίνει το πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής, προηγηθήκαμε λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, ούτως ώστε να μην έχουμε προβλήματα στο μέλλον

Η στάθμη της λίμνης είναι πολύ χαμηλά και σε μια άνυδρη χρονιά έπρεπε να δράσουμε ακαριαία. Υπάρχουν προβλήματα στην Κάρλα με την διαδικασία αποκατάστασης των υπολοίπων αντλιοστασίων, αλλά αυτή τη στιγμή το νερό πηγαίνει με τη φυσική ροή μέσα στην λίμνη. Από εδώ μέχρι την Κάρλα χρειάζονται δύο μέρες να φτάσει το νερό, είναι 35 χιλιόμετρα περίπου, ενώ θα κλείσει και το θυρόφραγμα, το οποίο διοχετεύει το νερό προς τον Παγασητικό. Σε συνεργασία με τον ΤΟΕΒ, με τον Γιώργο Λαδόπουλο, την αρμόδια υπηρεσία που εδρεύει σήμερα στην Καρδίτσα και με το Υπουργείο συνεργαστήκαμε και τα καταφέραμε. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι υπάρχει αρκετό νερό στον Πηνειό αυτή τη στιγμή, το οποίο πήγαινε στη θάλασσα, κάτι το οποίο δεν πρέπει να γίνεται.

Παράλληλα πραγματοποιούμε και ποιοτικό έλεγχο του νερού. Μέσω αυτής της διαδικασίας που ακολουθούμε, επιθυμούμε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν το καλοκαίρι».

ΑΝΛΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΠΗΝΕΙΟΥ.jpg

Ο κ. Γ. Λαδόπουλος δήλωσε απ’ την πλευρά του: «Πραγματικά σήμερα μπορούμε να διαπιστώσουμε, ότι υπάρχουν άνθρωποι που αφουγκράζονται την ανησυχία των πολιτών, που συμμερίζονται την αγωνία των αγροτών και βέβαια λειτουργούν με γνώμονα και κριτήριο την ωφελιμότητα και τη χρησιμότητα. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στην αιρετή Περιφέρεια, με πρώτο τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, που χωρίς να έχει τη δικαιοδοσία, που όλοι στηρίξαμε ώστε να λειτουργήσει σωστά το σύνολο των έργων της Κάρλας, πήρε την πρωτοβουλία μέσα σε δυο μέρες, έκανε τις κατάλληλες και απαραίτητες συνεννοήσεις και σήμερα έχουμε την ευτυχία, να κάνουμε πράξη την υποχρέωση του καθήκοντος. Το νερό δηλαδή που πηγαίνει στη θάλασσα σε μια ξερή χρονιά, καθώς όπως βλέπετε ότι δεν έχουμε βροχές, μπαίνει πλέον στην Κάρλα, καθώς μπήκε μπροστά ο κ. Αγοραστός και με δική του ευθύνη το έκανε πράξη.

Αυτό αρχικά σημαίνει, ότι όλο το δίκτυο, η διαδρομή είναι 35 χιλιόμετρα, αλλά παράλληλα 45 χιλιόμετρα δικτύου καναλιών θα εμπλουτιστεί. Βάζουμε στην Κάρλα νερό και παράλληλα διασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής. Το σίγουρο είναι ότι θα μειωθεί και το κόστος άρδευσης για τους αγρότες. Είναι πολύ σημαντικό δηλαδή να μη βάζουμε σε λειτουργία τα «αρχαία» αντλιοστάσια, ηλικίας 50 χρόνων, και να βάζουμε τα καινούργια και σύγχρονα που έγιναν το 2009, με δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ από την τσέπη του ελληνικού λαού. Αυτό είναι πολιτική, αυτό είναι χρήση, αυτό είναι ωφελιμότητα, αυτό είναι παραγωγή».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει