«Με παρέμβαση Ερντογάν η σύλληψή μου για δεύτερη φορά»


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020, 13:14

Ο εξέχων τούρκος φιλάνθρωπος και επιχειρηματίας Οσμάν Καβαλά απέδωσε σε «παρέμβαση» του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο δικαστικό σώμα την εκ νέου σύλληψή του αυτή την εβδομάδα, μερικές ώρες αφότου είχε αθωωθεί στη δίκη για τις διαδηλώσεις του πάρκου Γκεζί, το 2013.

Την Τρίτη, ο Καβαλά, μαζί με άλλους οκτώ κατηγορουμένους, απαλλάχθηκε απ’ όλες τις κατηγορίες –οι οποίες περιλάμβαναν αυτή της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης– που συνδέονταν με τις διαδηλώσεις του 2013 εναντίον ενός σχεδίου της κυβέρνησης να «αξιοποιήσει» μια περιοχή στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης που περιλάμβανε το πάρκο Γκεζί.

Το δικαστήριο διέταξε την απελευθέρωση του Καβαλά από τη φυλακή της Σηλυβρίας, όπου κρατούνταν προφυλακισμένος σχεδόν δυόμιση χρόνια.

Ωστόσο συνελήφθη και πάλι την ίδια ημέρα, αφού ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε νέο ένταλμα εναντίον του Καβαλά στο πλαίσιο μιας άλλης έρευνας, που αυτή τη φορά συνδέεται με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία.

Ο Καβαλά δήλωσε πως ήλπιζε ότι το «αβάσιμο σενάριο» στη δίκη του Γκεζί θα βοηθούσε ώστε να εντοπισθούν τα προβλήματα και να βελτιωθεί το δικαστικό σώμα.

«Ωστόσο, δυστυχώς, η παρέμβαση του προέδρου εμπόδισε μια τέτοια ευκαιρία. Κατόπιν αυτής, συνελήφθην και πάλι με ακόμη πιο παράνομο τρόπο και με μια παράλογη κατηγορία», αναφέρει ο Καβαλά σε δήλωσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο ίδιος απέρριψε τις κατηγορίες ως «παράλογες» προσθέτοντας: «Ελπίζω ότι αυτή η νέα ανομία δεν θα διαρκέσει πολύ».

Την Τετάρτη, ο Ερντογάν αποκάλεσε εχθρούς του κράτους τους υποστηρικτές του οικολογικού κινήματος του Γκεζί και συνέκρινε τις διαδηλώσεις με πρακοπήματα και τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Και με έναν ελιγμό προσπάθησαν να τον αθωώσουν», δήλωσε ο Ερντογάν, χωρίς να κατονομάσει τον Καβαλά.

Μερικές ώρες αργότερα, το Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSK) της Τουρκίας άρχισε έρευνα σε βάρος των δικαστών της δίκης του Γκεζί.

  • Στην κεντρική φωτογραφία, ο Οσμάν Καβαλά δέχεται τα συγχαρητήρια συγγενών και φίλων για την αποφυλάκισή του την πρώτη φορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020, 13:14

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει