Με τη συμμετοχή της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ η φετινή Διάσκεψη του Μονάχου για την ΑσφάλειαΠρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2022, 23:43

Εν μέσω σοβαρής έντασης λόγω της ουκρανικής κρίσης πραγματοποιείται φέτος – υβριδικά – η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, από τις 18 έως τις 20 Φεβρουαρίου. Μεταξύ των φετινών προσκεκλημένων είναι ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, αλλά χωρίς εκπρόσωπο θα παραμείνει η Ρωσική Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, την Τετάρτη, την αμερικανική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η Αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, στο πλαίσιο της «οικοδόμησης ισχυρών δεσμών με τους ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους». Οι συναντήσεις της Αντιπροέδρου στο Μόναχο «θα αναδείξουν την ακλόνητη προσήλωσή μας στους ΝΑΤΟϊκούς μας συμμάχους, θα επαναβεβαιώσουν το κοινό μας συμφέρον στη διατήρηση των αρχών που κατοχύρωσαν την ευρωπαϊκή ειρήνη και ασφάλεια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και θα υπογραμμίσουν τη δέσμευσή μας στην κυριαρχία της Ουκρανίας και στην εδαφική της ακεραιότητα», δήλωσε στην Ουάσινγκτον η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Σαμπρίνα Σινγκ.

Στο Μόναχο αναμένεται να βρεθούν περίπου 35 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, στελέχη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εκπρόσωπος ωστόσο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε την Τετάρτη ότι «για διάφορους λόγους» δεν θα παραστούν στη Διάσκεψη εκπρόσωποι της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι η διοργάνωση έχει χάσει την αντικειμενικότητά της. «Λυπούμαστε που πρέπει να πούμε ότι η διάσκεψη μετατρέπεται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο σε διατλαντικό φόρουμ», τόνισε η κυρία Ζαχάροβα.

Ο επικεφαλής της Διάσκεψης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ εξήγησε ότι μετά την περσινή – αποκλειστικά διαδικτυακή – διοργάνωση, φέτος η Διάσκεψη θα επιστρέψει στη φυσική παρουσία, με αυστηρούς ωστόσο περιορισμούς, τόσο στον αριθμό των συμμετεχόντων όσο και στα μέτρα ασφαλείας. «Θα πρόκειται αυστηρά για μια διάσκεψη εργασίας», δήλωσε ο κ. Ίσινγκερ.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2022, 23:43Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει