Με τους κτηνοτρόφους της Ανάβρας συναντήθηκε ο κ. Γιώργος Καλτσογιάννης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Αναγκαία η αύξηση των βοσκοτόπων ενόψει νέας ΚΑΠ

Την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη των κτηνοτρόφων στο θέμα των βοσκοτόπων ενόψει μάλιστα και της νέας ΚΑΠ, τόνισε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα υποδομών και περιβάλλοντος και εκ νέου υποψήφιος με το συνδυασμό «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών» κ. Γιώργος Καλτσογιάννης ο οποίος χθες Παρασκευή το βράδυ βρέθηκε στην Ανάβρα, όπου συναντήθηκε με κτηνοτρόφους της περιοχής.

Η Ανάβρα εδώ και δέκα χρόνια έχει εξελιχθεί σε πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης και αξιοποίησης του πρωτογενούς τομέα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή υψηλής ποιότητας κτηνοτροφικών προϊόντων.

image001.jpg

Οι προκλήσεις που διαμορφώνονται για τους κτηνοτρόφους και οι οποίοι αποτελούν το 85% του συνόλου του παραγωγικού δυναμικού της περιοχής, γίνονται ακόμη πιο έντονες ενόψει της νέας ΚΑΠ.

Για την ισχυροποίηση της κτηνοτροφικής παραγωγής, την εξέλιξη της αναπτυξιακής προοπτικής της Ανάβρας και την περαιτέρω αξιοποίηση των ευκαιριών από τα νέα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, θα πρέπει να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι που όλα αυτά τα χρόνια κρατούν ζωντανή και δυναμική τη συγκεκριμένη περιοχή.

Στη χθεσινή συνάντηση του π. Αντιπεριφερειάρχη κ. Καλτσογιάννη με τους κτηνοτρόφους τέθηκαν επί τάπητος τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Μεταξύ των βασικότερων αναφέρθηκαν το θέμα των βοσκοτόπων που είναι μείζονος σημασίας στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που ξεκινά άμεσα. Πιο συγκεκριμένα οι κτηνοτρόφοι τόνισαν την ανάγκη της αύξησης των βοσκοτόπων τους, ώστε να ενδυναμωθεί και η κτηνοτροφική παραγωγή.

Στο σημείο αυτό ο κ. Καλτσογιάννης δεσμεύτηκε ότι μέσω της ιδιότητάς του ως εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα παρέμβουν άμεσα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρη, όπου κεντρικό αίτημα θα είναι η δρομολόγηση νομοθετικής ρύθμισης για την αύξηση των βοσκοτόπων. Μάλιστα ανέφερε πως στην κατεύθυνση στήριξης των κτηνοτρόφων θα ήταν να επιτραπεί η βόσκηση των ζώων σε θαμνώδεις εκτάσεις που υφίστανται στην περιοχή και σήμερα είναι χαρακτηρισμένες ως δασικές.

Ένα δεύτερο θέμα που συζητήθηκε εκτενώς, σχετιζόταν με την αποπληρωμή των κτηνοτρόφων από τη συμμετοχή τους στα διάφορα προγράμματα ενίσχυσης για το 2013 και τα προηγούμενα χρόνια. Η εξόφλησή τους καθυστερεί τη στιγμή μάλιστα που τα κόστη για την παραγωγή και την εκτροφή των ζώων έχουν αυξηθεί σημαντικά.

image002.jpg

Ο κ. Γιώργος Καλτσογιάννης τόνισε πως «η Ανάβρα όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί το παράδειγμα της δημιουργικής αξιοποίησης του φυσικού αποθέματος του τόπου μας, το πρότυπο της αειφόρου ανάπτυξης, τον καθρέπτη της δημιουργικής ζωντάνιας των κατοίκων της που αγαπούν και δραστηριοποιούνται για τον τόπο τους. Έχουμε χρέος λοιπόν-και αυτό κάνουμε τρία συνεχή χρόνια- να τη βοηθήσουμε να συνεχίσει το έργο της και να παραμείνει ένα από τα πιο ενεργά κύτταρα της παραγωγικής φυσιογνωμίας της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας ευρύτερα. Είχα μια πολύ ουσιαστική συζήτηση με τους κτηνοτρόφους και δεσμεύτηκα για την άμεση προώθηση των αιτημάτων, όπως το θέμα των βοσκοτόπων. Γιατί στη νέα ΚΑΠ που σχεδιάζεται, η Ανάβρα έχει και πρέπει να έχει κυρίαρχη θέση.

Παράλληλα συζητήσαμε και άλλα επείγοντα θέματα που με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας θα αντιμετωπίσουμε».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει