Με τους όρους του η ψήφιση του προυπολογισμού της Ανδαλουσίας

Το ισπανικό ακροδεξιό κόμμα Vox για ακόμη μία φορά μετέτρεψε σε ταινία αγωνίας την ψήφιση του προϋπολογισμού στην αυτόνομη Περιφέρεια της Ανδαλουσίας, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το τελικό του κείμενο δεν συνδέονταν με τους εκτελεστικούς παράγοντες των κομμάτων του Κοινοβουλίου και του τοπικού οικονομικού «συμβουλίου» (υπουργείο), αλλά από την απόφαση ενός μη συμμετέχοντος, του ίδιου του προέδρου της ακροδεξιάς παράταξης Σαντιάγο Αμπασκάλ.

Σε απόσταση 530 χλμ από την τοπική πρωτεύουσα Σεβίλλη, ο Αμπασκάλ από τη Μαδρίτη έδωσε το πράσινο φως και πλέον έχει δρομολογηθεί η ψήφιση του πρώτου προϋπολογισμού του τρικομματικού συνασπισμού της δεξιάς (Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), Ciudadanos, Vox) στην Ανδαλουσία, έπειτα από 37 χρόνια σοσιαλιστικής διακυβέρνησης. Το ύψος του προϋπολογισμού θα φθάσει τα 36,495 δισ. ευρώ, 5% υψηλότερος του 2018, ενώ 20,343 δισ. θα διατεθούν σε κοινωνικές δαπάνες, κατά 5,9% μεγαλύτερες από το περασμένο έτος.

Μόλις επιτεύχθηκε η έγκριση από την ηγεσία του, το τοπικό Vox δημοσίευσε ένα σχέδιο από 34 σημεία συμφωνίας, που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον νέο προϋπολογισμό. Πολλά από αυτά εστιάζονται στην αύξηση των φοροαπαλλαγών και την κατάργηση των τοπικών δημοσίων οργανισμών, που το ΡΡ χαρακτηρίζει «παράλληλη διοίκηση». Επιπλέον, η ακροδεξιά παράταξη αξιώνει περισσότερους ελέγχους των δαπανών και τον «εξορθολογισμό» του δημόσιου τομέα στην Ανδαλουσία.

Επιπλέον, συναρτά πολλές από τις προϋποθέσεις για τη στήριξή του στην μεταρρύθμιση του νόμου για τη Δημοκρατική Μνήμη και για την «ενδοοικογενειακή» βία –όπως επιμένει να χαρακτηρίζει τη βία κατά των γυναικών κι έχει αναγκάσει και τις άλλες δύο παρατάξεις στην τριμερή κυβέρνηση να υιοθετήσουν ως όρο μέσα στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις των ακροδεξιών, η εφαρμογή των διατάξεων για τη Δημοκρατική Μνήμη θα περιορισθεί μόνον στην έρευνα, τον εντοπισμό των ομαδικών τάφων του Εμφυλίου και την εξέταση DNA των οστών. Οι διατάξεις για την βία κατά των γυναικών θα παραμείνουν ως έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης, αλλά το Vox προτρέπει στην δημιουργία μίας τηλεφωνικής γραμμής, που με καταρτισμένο προσωπικό θα προσφέρει υπηρεσίες και βοήθειες στα θύματα της «ενδοοικογενειακής βίας».

Επιπλέον, το ακροδεξιό κόμμα αξιώνει από την τριμερή κυβέρνηση να θεσπίσει το πρόγραμμα «1492: ένας νέος κόσμος», προκειμένου να αναδειχθεί το ιστορικό κληροδότημα που άφησε πίσω η ανακάλυψη της Αμερικής και άλλα κατοπινά έπη του έθνους, όπως ο γύρος του κόσμου. Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό θα υπογραφεί σήμερα και θα προσδώσει μία σχετική πολιτική σταθερότητα στην εφαρμογή του.

Το Vox έως την ύστατη στιγμή δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του, παρά μόνον όταν ο εκπρόσωπός του Αλεχάνδρο Ερνάνδεθ ανέβηκε στο βήμα στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης ότι αποσύρει την τροπολογία του για τον προϋπολογισμό της Ανδαλουσίας. Κι αφού προηγουμένως τα ήξεις, αφήξεις του είχαν αναγκάσει τον τοπικό «σύμβουλο» Οικονομίας Χουάν Μπράβο, να συναινέσει σε πολλά σημεία στις προτάσεις του Vox για την εργασία, τον έλεγχο των επιδοτήσεων, την κατάργηση των διαγωνισμών για τα φάρμακα και την εκπαίδευση (που δίνει μεγαλύτερη ανεξαρτησία στα Καθολικά σχολεία).

Μέχρις ότου το Vox συμφωνήσει, τόσο το PP, όσο και οι Ciudadanos διεμήνυαν από του βήματος της Βουλής πως όλα τα ενδεχόμενα για τον προϋπολογισμό παραμένουν ανοικτά–φυσικά έκρυβαν την αλήθεια, γιατί στην πραγματικότητα η συμφωνία για τον προϋπολογισμό είχε πραγματωθεί λίγες ώρες πριν στη Μαδρίτη, στη συνάντηση του «συμβούλου» Προεδρίας Ελίας Μπενδόνδο με την ηγεσία του Vox.

 

Το Σοσιαλιστικό κόμμα PSOE κατήγγειλε την τοπική κυβέρνηση, προσάπτοντάς της ότι επιδιώκει να δημιουργήσει «τεχνητή θεσμική κρίση», προκειμένου να «αλυσοδέσει» την Ανδαλουσία, «παίζοντας παιχνίδια με τις συμμαχίες των δεξιών κομμάτων στη Μαδρίτη.

Ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Μορένα «είναι ένας πρόεδρος αδύναμος, υποταγμένος στη δεξιά», τόνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος Μάριο Χιμένεθ. «Η αυτονομία της Ανδαλουσίας περνά από το γραφείο του Αμπασκάλ, είναι θλιβερό», σχολίασε και ο Γκουθμάν Αουμάδα, εκπρόσωπος του «Εμπρός Ανδαλουσία» ( Adelante Andalucia), που στηρίζουν οι Podemos. Το γεγονός είναι πως το ακροδεξιό Vox θα κάνει δύσκολη την διακυβέρνηση της Ανδαλουσίας, καθώς από τις 12 έδρες του στο τοπικό Κοινοβούλιο περνάει η σταθερότητα της κυβέρνησης του Χουάν Μανουέλ Μορένο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει