Μηνυτήρια αναφορά από τον Αχ. Μπέο για τη ρύπανση στο λιμάνι του Βόλου

“Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για το συνεχιζόμενο φαινόμενο ρύπανσης του λιμανιού, κατέθεσε την Τετάρτη στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου, ο αιρετός Δήμαρχος της πόλης, κ. Αχιλλέας Μπέος, ζητώντας να διερευνηθεί η αιτία που την προκαλεί και ποιοί είναι υπεύθυνοι γι’ αυτή”, όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση, η οποία συνεχίζεται ως εξής:

“Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του ο κ. Μπέος ανέφερε ότι έθεσε καίρια ερωτήματα προς την Εισαγγελία όπως το πότε για τελευταία φορά λειτούργησε ή έκανε έλεγχο το Κλιμάκιο Ελέγχου Περιβάλλοντος, το λεγόμενο ΚΕΠ, που ορίζεται από την Περιφέρεια, στο λιμάνι και να δοθούν τα πορίσματα από τους ελέγχους αυτούς, εφόσον βεβαίως έγιναν και υπάρχουν.

Ακόμη ο κ. Μπέος σχολίασε δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει σύμβαση του ΟΛΒ με εταιρεία για την διάθεση των αποβλήτων – λυμάτων από τα πλοία (επιβατηγά, εμπορικά ή και κρουαζιερόπλοια) που διακινούνται από και προς το λιμάνι του Βόλου και ζήτησε την ανακοίνωση λεπτομερών στοιχείων γύρω από τη σύμβαση αυτή, και κυρίως αν αυτή είναι υπαρκτή ή πρόκειται για μια απλή μεθόδευση.

«Εγώ δεν θα διαφωνήσω, να μας πούνε όμως που τα πάνε, τόνισε ο Δήμαρχος Βόλου. Γιατί είναι πέρα από κάθε λογική αυτή η εταιρεία αν πραγματικά έχει σύμβαση με τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, (και δεν θέλω να αμφισβητήσω τα λεγόμενα του Προέδρου), να τα παίρνει από εδώ και να μην τα αποθέτει στον Βιολογικό Καθαρισμό. Δηλαδή αν το κόστος είναι 1 ευρώ να τα πάει στον Βόλο, αν τα πάει Θεσσαλονίκη ή κάπου αλλού, λογικό είναι θα είναι 10 φορές παραπάνω.

Πάντως ο Βιολογικός Καθαρισμός του Βόλου δεν έχει δεχτεί λύματα από βυτία ή από το λιμάνι τα τελευταία 15 χρόνια και πλέον. Αυτό είναι επίσημο. Άρα λοιπόν γεννάται αυτό το ερώτημα. Να μας φέρουν τα φύλλα ελέγχου πότε τα παρέλαβαν και που τα απόθεσαν. Τελεία και παύλα.¨υ6πογράμμισε

Και συνεχίζοντας ο κ. Μπέος τόνισε ακόμη: «Όμως αυτά είναι ερωτήματα τα οποία θα τα διερευνήσει και θα τα ψάξει η Εισαγγελία. Το ζητούμενο είναι να κάτσουν όλοι οι φορείς, Περιφέρεια, ΔΕΥΑΜΒ και πλέον ο ΟΛΒ και το Λιμεναρχείο για να σταματήσει αυτό το πανηγύρι. Γιατί σε ό,τι αφορά τα σκραπ και παρά τα όσα λέει ο λαλίστατος κύριος Πρόεδρος του ΟΛΒ, είναι δεδομένο και σίγουρο ότι λειτουργεί χωρίς περιβαλλοντολογική άδεια. Τελεία και παύλα. Τα κλιμάκια ελέγχου και οι αρμόδιοι φορείς πως το επιτρέπουν, αφού δεν τηρεί τους όρους τους περιβαλλοντολογικούς στην Μελέτη που έχει κατατεθεί;. Αυτά είναι ερωτήματα, ας κάνουν μία σύσκεψη οι φορείς, αν αγαπάνε, την πόλη να δώσουν λύση σε αυτό το πρόβλημα που τουλάχιστον 3-4 φορές το χρόνο μας απασχολεί».

Τέλος απαντώντας στην ερώτηση « Σε ότι αφορά την προέλευση, την αιτία, κάνατε μια αναφορά τις τελευταίες ημέρες και στην παρουσία κρουαζιερόπλοιων ακόμα και εκτός Παγασητικού. Υπάρχει κάτι να πούμε;» ο κ. Μπέος σημείωσε:

«Δεν γνωρίζω συγκεκριμένα πράγματα, γνωρίζω όμως ότι παγκοσμίως ένα κρουαζιερόπλοιο, ένα εμπορικό πλοίο ή ένα πλοίο της γραμμής, συνήθως όταν φτάνει στο λιμάνι υπάρχει ανάλογο βυτιοφόρο ή όπως θέλετε πέστε το που παραλαμβάνει όλα αυτά τα λύματα. Εδώ πέρα γεννάται αυτό το ερώτημα. Που πάνε αυτά τα λύματα; Τα πετάνε στο Αιγαίο μόλις βγαίνουν από τον Παγασητικό, μέσα στον Παγασητικό; Ή πραγματικά τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για το περιβάλλον και την υγεία; Αυτά είναι ερωτήματα που οφείλει η Εισαγγελία να τα ψάξει και να δώσει απαντήσεις».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει