Μια γερουσιαστής υποστηρίζει ότι παρενοχλήθηκε σεξουαλικά μέσα στο κοινοβούλιοΜια Αυστραλή γερουσιαστής κατήγγειλε σήμερα ότι παρακολουθούνταν, ότι δέχτηκε προτάσεις με επιθετικό τρόπο και θωπείες από έναν άλλο γερουσιαστή μέσα στο κοινοβούλιο και κάλεσε την κυβέρνηση να καταστήσει ασφαλέστερο το κτίριο για τις γυναίκες.

Μιλώντας με δάκρυα στα μάτια στο κοινοβούλιο η ανεξάρτητη γερουσιαστής Λίντια Θορπ είπε ότι αποφάσισε να μην στραφεί νομικά εναντίον του γερουσιαστή ούτε να τον καταγγείλει στην αστυνομία και δεν κατονόμασε στην ομιλία της τον υπέυθυνο.

“Δέχτηκα σχόλια με σεξουαλικό υπονοούμενο και ανάρμοστες προτάσεις από ισχυρούς άνδρες”, είπε η Θορπ στη Γερουσία, όπου ισχύει η κοινοβουλευτική προστασία.

Όπως είπε η γυναίκα, ένας άνδρας την ακολούθησε στις σκάλες όπου δεν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας ή αυτόπτες μάρτυρες.

“Υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για το τι συνιστά σεξουαλική επίθεση. Αυτό που βίωσα είναι ότι με ακολούθησαν, μου έκαναν επιθετικές προτάσεις και με άγγιξαν με ανάρμοστο τρόπο”, είπε η Θορπ ενώπιον της Γερουσίας.

Η Θορπ έκανε σήμερα τα σχόλια αυτά έχοντας μια ημέρα νωρίτερα κατηγορήσει τον γερουσιαστή του Φιλελεύθερου Κόμματος Ντέιβιντ Βαν ότι την είχε παρενοχλήσει και της είχε επιτεθεί σεξουαλικά κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία.

Ο Βαν αρνήθηκε αμέσως τις κατηγορίες χθες. Αργότερα η Θορπ τις απέσυρε με το αιτιολογικό ότι έπρεπε να πειθαρχήσει με τον κανονισμό της Γερουσίας που απαγορεύει τα σχόλια για τον χαρακτήρα κάποιου.

Σήμερα η Θορπ είπε ότι θα μιλήσει για την εμπειρία της και δεν κατονόμασε τον Βαν ούτε ανέφερε πότε σημειώθηκαν αυτά τα περιστατικά.

Σε ανακοίνωσή του προς τη Γερουσία μετά την ομιλία της Θορπ ο Βαν χαρακτήρισε “εξωφρενικούς” τους ισχυρισμούς της και τους διέψευσε εκ νέου.

“Θα συνεργαστώ πλήρως με τους ερευνητές και θα απαντήσω σε τυχόν ερωτήσεις που θα μου θέσουν και η γερουσιαστής Θορπ πρέπει να κάνει το ίδιο”, είπε ο Βαν.

Ο αρχηγός του Φιλελεύθερου Κόμματος Πίτερ Ντάτον σε δική του ανακοίνωση αναφέρει ότι περαιτέρω ισχυρισμοί σε σχέση με τον Βαν έχουν υποπέσει στην αντίληψή του και ότι ο Βαν θα εξαιρεθεί από τις συνεδριάσεις του κόμματος.

Ο Ντάτον διευκρίνισε ωστόσο ότι η απόφαση δεν σχετίζεται με το αν ο Βαν είναι ένοχος ή αθώος και παραμένει μέλος της Γερουσίας.

Οι ισχυρισμοί της Θορπ ακολουθούν πολυάριθμες καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση μέσα στο κοινοβούλιο, κάτι το οποίο οδήγησε σε ανεξάρτητη έρευνα για την εργασιακή κουλτούρα στη βουλή, που διαπίστωσε ότι ένας στους τρεις εργαζόμενους εκεί έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.

“Γνωρίζω ότι υπάρχουν και άλλες που έχουν παρόμοιες εμπειρίες και δεν έχουν μιλήσει για το συμφέρον της καριέρας τους και από φόβο για το πως θα παρουσιαστεί αυτό στον κόσμο από τα μέσα ενημέρωσης με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει σε εμένα σήμερα”, είπε η Θορπ.

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει