«Μια γιορτή στου Αλ-Νουρί» στη Θεσσαλονίκη


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2020, 09:09

Ο Φόλκερ Λούντβιχ, συγγραφέας του έργου «Μια Γιορτή στου Αλ-Νουρί» (VolkerLudwig) έρχεται στη Θεσσαλονίκη, για την πρεμιέρα της νέας παράστασης της Παιδική Σκηνής του Κρατικού Θέατρου Βορείου Ελλάδος.

Ο ιδρυτής του θρυλικού θεάτρου Grips του Βερολίνου και εισηγητής του αντιαυταρχικού θεάτρου και του θεάτρου της χειραφέτησης για παιδιά και νέους, θα παρακολουθήσει τη γενική δοκιμή για εκπαιδευτικούς, το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, και την πρεμιέρα της παράστασης, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, στις 11:00, στο Βασιλικό Θέατρο. Μετά  τη γενική δοκιμή και την πρεμιέρα της παράστασης θα ακολουθήσουν ανοιχτές συζητήσεις.

Οι συζητήσεις αυτές εντάσσονται στο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων του ΚΘΒΕ με τίτλο «Με Τα Θεατρικά» και θα είναι οι πρώτες της εφετινής σεζόν.  Θα ακολουθήσουν παρόμοιες εκδηλώσεις και για τα υπόλοιπα έργα του ρεπερτορίου, οι οποίες θα πραγματοποιούνται κάθε φορά στον χώρο της παράστασης, με καλεσμένους συντελεστές της εκάστοτε παραγωγής αλλά και θεωρητικούς του θεάτρου.

«Μια γιορτή στου Αλ-Νουρί» του Φόλκερ Λούντβιχ

Μετάφραση-Διασκευή-Σκηνοθεσία:Βασίλης Κουκαλάνι

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Παραστάσεις για σχολεία: Τρίτη έως Παρασκευή, στις 10.30

Παραστάσεις για το κοινό: Κάθε Κυριακή, στις 11:00

Διάρκεια: 80’

Παράλληλα, το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου (από 16:30 έως 19:30), θα πραγματοποιηθεί βιωματικόεργαστήριο γνωριμίας για θεατροπαιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς και κάθε ενδιαφερόμενο, σχετικά με τον τρόπο και τις μεθόδους του θεάτρου GRIPS και της εκπροσώπησης του στην Ελλάδα από τη «Συντεχνία του Γέλιου».

Για αίτηση συμμετοχής στο εργαστήριο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν το βιογραφικό τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] Για την υλοποίηση του εργαστηρίου θα επιλεγούν από τον σκηνοθέτη και τον συγγραφέα 15 συμμετέχοντες, ενώ οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν το εργαστήριο ως παρατηρητές.

Η πρόσκληση του Φόλκερ Λούντβιχ γίνεται με την ευγενική υποστήριξη του Ινστιτούτου Goethe.Η διοργάνωση της συνάντησης υποστηρίζεται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ένωση Κριτικών Θέατρου και Παραστατικών Τεχνών.

Βιωματικό εργαστήρι:

«Παιδιά της ίδιας γης: Υπάρχει τρόπος, τόπος και χρόνος γέννησης του ρατσισμού;»

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020 (16:30-19:30)

Ο χώρος διεξαγωγής του εργαστηρίου θα ανακοινωθεί σύντομα.

Προσέγγιση ενός βιωματικού εργαστηρίου βασισμένου στα θέματα του έργου του VolkerLudwig «Μια γιορτή στου Αλ- Νουρί». Με κύριο εργαλείο το συγκεκριμένο έργο που θίγει τη στάση μας απέναντι στο «άλλο» και στο «διαφορετικό», το εργαστήριο στοχεύει μέσα από τη χρήση θεατρικών τεχνικών, να διερευνήσει τη δημιουργία του φαινομένου του ρατσισμού ως ένα γέννημα των κοινωνικών συνθηκών. Ο ρατσισμός και οι προκαταλήψεις είναι εγγεγραμμένα στο DNA μας ή κυοφορούνται όταν οι συνθήκες είναι πρόσφορες; Πώς, εντέλει, αποδομείται ο ρατσισμός μέσα από τη διαλεκτική των ίδιων των παιδιών; Επιχειρείται, ουσιαστικά, η εμβάθυνση σε ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα μέσα από τη θεματική προσέγγιση του έργου και η πρόταση μίας θεατροπαιδαγωγικής μεθόδου που θα μπορούσε να ακολουθηθεί απέναντι στο ζήτημα αυτό.

Θεωρητικός συντονισμός: Φόλκερ Λούντβιχ (GRIPS TheaterBerlin)

Εμψυχωτής: Βασίλης Κουκαλάνι, Ηθοποιός -Σκηνοθέτης (Συντεχνία του Γέλιου)

 

 

 

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει