Μια συμφωνία με το Ιράν «είναι στον ορίζοντα» αλλά καθίσταται «επείγουσα»Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2022, 04:56

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν τη Δευτέρα ότι μια συμφωνία με το Ιράν για τη διάσωση της συμφωνίας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος “είναι στον ορίζοντα”, την παραμονή της επανάληψης των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη.

“Παρά την πρόοδο” που σημειώθηκε τον Ιανουάριο, οι συνομιλίες “έφτασαν σε ένα στάδιο όπου μια σύναψη καθίσταται επείγουσα”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

“Μια συμφωνία που απαντά στις βασικές ανησυχίες όλων των μερών είναι στον ορίζοντα, αλλά αν δεν επιτευχθεί τις επόμενες εβδομάδες, η πυρηνική πρόοδος του Ιράν θα καταστήσει αδύνατη την επιστροφή μας” στο κείμενο του 2015, πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός διαπραγματευτής Ρομπ Μάλεϊ επρόκειτο να επιστρέψει τη Δευτέρα στην αυστριακή πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στην επανέναρξη των συνομιλιών σήμερα, Τρίτη, την οποία ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει ρόλο συντονιστή σε αυτήν τη διπλωματική άσκηση υψηλού κινδύνου.

Στόχος είναι να βρεθεί ένας συμβιβασμός για να διασωθεί η συμφωνία που αποσκοπεί στο να εμποδίσει την Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει ατομική βόμβα. Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία το 2018 υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, επαναφέροντας όλες τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Η Τεχεράνη, με τη σειρά της, αποδεσμεύτηκε από πολλούς βασικούς περιορισμούς στις πυρηνικές της δραστηριότητες. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται από την περασμένη άνοιξη στη Βιέννη μεταξύ των Ιρανών και των άλλων χωρών που είναι συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας (Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία), με την έμμεση μόνο συμμετοχή των Αμερικανών.

“Υποστηρίζουμε εδώ και καιρό ότι θα ήταν πιο παραγωγικό να μιλάμε απευθείας με το Ιράν”, είπε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας. “Ωστόσο, οι συνομιλίες θα παραμείνουν έμμεσες, κατόπιν αιτήματος του Ιράν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμετείχαν σε καμία απευθείας συνάντηση με το Ιράν”, πρόσθεσε.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2022, 04:56Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει