Μισόλογα και μισές απαντήσεις από τον Υπουργό Οικονομικών για τους αρτοποιούς

Σε αναφορά του βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα εδέησε να απαντήσει ο Υπουργός Οικονομικών σε αναφορά που κατέθεσε, από τις 22 Οκτωβρίου 2015, ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, σχετικά με την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε αρτοποιεία- φούρνους, έπειτα από υπόμνημα που του είχε αποσταλεί από το «Σωματείο Αρτοποιών Βόλου και Περιφέρειας Νομού Μαγνησίας».

Στην απάντησή του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτος παραδέχεται ότι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων, μεταξύ των οποίων και σε παραγόμενα είδη αρτοποιείου, έγινε με σκοπό τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης προκειμένου να διαπραγματευτεί και να συνάψει συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Όσον αφορά στο ζήτημα της πώλησης του ψωμιού από καταστήματα τροφίμων, ακόμη και από αυτά που ουδεμία σχέση έχουν με την παραγωγή άρτου, παρά μόνο με την έψηση κατεψυγμένης ζύμης και την πώλησή της (γνωστά και ως bake off), ο Υπουργός «ποιεί την νήσσαν», κοινώς «κάνει την πάπια» αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένες διευκρινίσεις σχετικά με τον χαρακτηρισμό τέτοιων επιχειρήσεων ως φούρνων και τον κίνδυνο παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού.

Η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών αναφέρει τα εξής: «Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων μεταξύ των οποίων και σε παραγόμενα είδη αρτοποιείου ήταν προαπαιτούμενο μέτρο, μεταξύ άλλων, προκειμένου η χώρα μας να διαπραγματευτεί και να συνάψει συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Η νομοθέτηση του συγκεκριμένου μέτρου κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να διερευνηθεί η φορολογητέα βάση και να αυξηθούν τα έσοδα του ΦΠΑ, ενώ εντάσσεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων δημοσιονομικής προσαρμογής που κρίθηκαν ως απολύτως επιβεβλημένες δεδομένης της ιδιαίτερα κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει