Μουσειολογικές μελέτες για τρεις εκθεσιακούς χώρους στο Δήμο Ρήγα Φεραίου

Συνάντηση της Δημάρχου κ. Λαΐτσου με επιστήμονες του Κέντρου Λαογραφίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την σχετική ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Συνάντηση με ομάδα μουσειολόγων και αρχιτεκτόνων από το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών πραγματοποίησε η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των τριών εκθεσιακών χώρων στο Βελεστίνο που συνδέονται με την πολιτιστική παράδοση της περιοχής, δηλαδή την πλατεία του Ρολογιού, το Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων και το Κέντρο Πολιτισμού «Ρήγας Βελεστινλής».

Πρόκειται για τρεις διαφορετικές δράσεις που ναι μεν βρίσκονται σε διαφορετική φάση ολοκλήρωσης, ωστόσο διαθέτουν ως κοινό χαρακτηριστικό την αξιοποίηση και ανάδειξη της ευρύτερης πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής.

Σχετικά με την πλατεία του Ρολογιού στην οποία οι εργασίες ανάπλασης βρίσκονται στο τέλος τους, στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να αξιοποιηθεί ο εσωτερικός χώρος του κτιρίου του Ρολογιού ως εκθεσιακός χώρος με την ιστορία του Βελεστίνου. Επομένως οι επισκέπτες θα μπορούσαν να συνδυάσουν την ιστορική γνώση με την παραμονή και σε ένα όμορφο κοινόχρηστο χώρο.

Παράλληλα από το Δήμο έχουν ξεκινήσει ήδη οι εργασίες κατασκευής του Εκθεσιακού Χώρου-Κέντρου Πολιτισμού «Ρήγας Βελεστινλής» ο οποίος θα αξιοποιηθεί για την παρουσίαση του έργου και άλλων χαρακτηριστικών της πορείας αυτής της μεγάλης προσωπικότητας του έθνους.

Επίσης, από τη Δημοτική Αρχή έχει επιλεγεί ήδη ο χώρος που θα λειτουργήσει προσωρινά ως εκθεσιακός χώρος για 2500 περίπου γεωργικά εργαλεία, που ουσιαστικά αποτελούν μικρά «μνημεία» μιας οικονομικής και επαγγελματικής παράδοσης των προηγούμενων δεκαετιών.

Η εκπόνηση μιας μουσειολογικής μελέτης κρίνεται ως σημαντικό στοιχείο για την πετυχημένη ολοκλήρωση και λειτουργία των χώρων αυτών ως εκθεσιακά κέντρα που θα προσδώσουν μια προστιθέμενη αξία στην περιοχή, θα ενισχύσουν το πολιτιστικό της απόθεμα και θα συμβάλλουν στην αύξηση των επισκεπτών.
Η Δήμαρχος κ. Λαΐτσου ξενάγησε το μουσειολόγο και τους αρχιτέκτονες στην πλατεία του Ρολογιού, το Κέντρο Πολιτισμού και το χώρο που προορίζεται για την φιλοξενία του Μουσείου Γεωργικών Εργαλείων. Από την πλευρά τους οι επιστήμονες υπογράμμισαν τις νέες προοπτικές που διανοίγονται για την περιοχή μέσα από τη λειτουργία των τριών αυτών πολιτιστικών χώρων, ενώ τόνισαν και τις ιδιαιτερότητες του καθενός εγχειρήματος.

Η κ. Λαΐτσου επεσήμανε πως «ως Δημοτική Αρχή προχωρούμε στην υλοποίηση ενός συγκεκριμένου σχεδίου που σχετίζεται με την προστασία, αξιοποίηση και ανάδειξη του πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου του τόπου μας. Ήδη έχουμε προχωρήσει σε ενέργειες και παρεμβάσεις που σχετίζονται με την πλατεία του Ρολογιού, το Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων και το Κέντρο Πολιτισμού και οι οποίες πολύ σύντομα θα έχουν ορατά αποτελέσματα. Οι μουσειολογικές μελέτες μπορούν να υποστηρίξουν το όλο εγχείρημα μέσα από την τεχνογνωσία που χρειάζεται. Σε αυτό το επίπεδο έχουμε τη συνδρομή του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών που μέσω της διευθύντριας κ. Καμηλάκη, βρίσκεται στο πλευρό μας για να προχωρήσουμε. Είχαμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση με την ομάδα μουσειολόγων και αρχιτεκτόνων, που είδαν από κοντά τους χώρους και θέσαμε τους άξονες με τις παρεμβάσεις. Σκοπός μας είναι να λειτουργήσουν οι εκθεσιακοί χώροι οργανωμένα και σωστά, ώστε κερδισμένοι να είναι όλοι, τοπική κοινωνία, επισκέπτες και βέβαια η μακραίωνη πολιτιστική μας παράδοση».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει