Μουτσινάς για μείωση της τιμής της κιλοβατώρας του αγροτικού ρεύματος για όλο το 24ωρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ερώτηση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr

Ο βουλευτής Μαγνησίας Πάρις Μουτσινάς κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την παρακάτω ερώτηση:

Σε οικονομικό αδιέξοδο είναι οι περισσότεροι αγρότες στη χώρα μας, λόγω των αυξημένων λογαριασμών της ΔΕΗ που καλούνται να πληρώσουν για την καλλιεργητική περίοδο του 2013. Συγκριτικά με το 2012, τα τιμολόγια είναι αυξημένα κατά 50% περίπου.

Οι αγρότες βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση, γιατί οι λογαριασμοί της ΔΕΗ «εκτοξεύθηκαν», λόγω της μεγάλης αύξησης του αγροτικού ρεύματος και του τέλους χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που αυξήθηκε κατά πολύ και συμπεριλαμβάνεται και αυτό στο λογαριασμό.

Λόγω του αυξημένου τιμολογίου της ΔΕΗ, της απαγορευτικής χρήσης πετρελαίου εξαιτίας της αυξημένης τιμής, της έλλειψης ρευστότητας και της μη δανειοδότησης από τις τράπεζες, το κόστος παραγωγής ανέβηκε δραματικά και οδήγησε πολλούς αγρότες στην απόφαση να αλλάξουν την τελευταία στιγμή τον προγραμματισμό τους και να σπείρουν σιτηρά σε χωράφια που προορίζονταν για αρδεύσιμες καλλιέργειες.

Από αυτή την αύξηση του κόστους παραγωγής, οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν και παραδοσιακές καλλιέργειες θα εγκαταλειφτούν οριστικά, ως μη συμφέρουσες για τον έλληνα αγρότη. Με αυτά τα αρνητικά δεδομένα, η μαζική εγκατάλειψη αρδευομένων καλλιεργειών είναι περισσότερο από βέβαιη.

Είναι αναγκαίο, για τον σκληρά δοκιμαζόμενο έλληνα αγρότη να γίνει εξορθολογισμός της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, με την μείωση της χρέωσης της ανά κιλοβατώρα για όλο το 24ωρο και όχι μόνο για τις νυκτερινές ώρες που οι περισσότεροι αδυνατούν να αρδεύσουν τις καλλιέργειές τους.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ερωτάται ο κ. Υπουργός,

Θα δοθεί η δυνατότητα πληρωμής μειωμένου ηλεκτρικού ρεύματος για όλο το 24ωρο και όχι μόνο για το βράδυ, στους έλληνες αγρότες που αρδεύουν τα χωράφια τους και αν ναι, πότε θα γίνει αυτό;

Ο ερωτών Βουλευτής

Μπορεί επίσης να σας αρέσει