Μουτσινάς για υγειονομική εγκατάλειψη νησιωτικών περιοχών

Διαβάστε την ερώτηση του Ανεξάρτητου Βουλευτή Μαγνησίας Πάρι Μουτσινά, όπως έφτασε στο e-Volos.gr

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Υγειονομική εγκατάλειψη νησιωτικών περιοχών»

-Έχει περάσει ένας χρόνος από την ερώτηση-πρόταση (1475/10.9.12) που κατέθεσα σχετικά με την «στελέχωση κενών περιφερειακών ιατρείων άγονων και νησιωτικών περιοχών από γιατρούς που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία».

-Σε επίκαιρη ερώτησή μου με το ίδιο θέμα, στις 4.12.12 απάντησε ο τότε Υπουργός Υγείας μεταξύ των άλλων είχε αναφέρει: «Κύριε συνάδελφε, ορθώς κάνατε αναφορά στο άρθρο 40 παρ. 1 του ν.3421/2005. Πράγματι, δίνει την δυνατότητα να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα, το οποίο να επιτρέπει την αξιοποίηση των στρατευμένων ιατρών και τη διάθεσή τους να υπηρετήσουν στα περιφερειακά αγροτικά ιατρεία…. Πάντως, σας διαβεβαιώνω ότι από την πλευρά μου ως υπουργός Υγείας θα επιμείνω προς την κατεύθυνση των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να αρθούν τα όποια εμπόδια και με μια ευελιξία την οποία πρέπει να επιδείξει η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και με την καλή συνεργασία, η οποία επαναλαμβάνω ότι υπάρχει με το υπουργείο Υγείας, να οδηγηθούμε σε καλύτερα αποτελέσματα».

-Με αφορμή τις ελλείψεις ιατρών στα χωριά Γλώσσα και Νέο Κλήμα Σκοπέλου επανήλθα με ερώτηση (11074/28.5.13) η οποία και παραμένει αναπάντητη.

Μάταιο όμως. Την προηγούμενη εβδομάδα, σε περιοδεία μου στα νησιά Σκόπελο και Αλόννησο, άκουσα από κοντά την κραυγή απόγνωσης των δημάρχων και των φορέων για την «εγκληματική» έλλειψη ιατρών. Δεν υπάρχει επαρκής υγειονομική προστασία και οι άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι, χωρίς την παροχή πρώτων βοηθειών.

Και όχι μόνο. Ένα πλέγμα οικονομικών ελλείψεων και διοικητικών δυσλειτουργιών εξοντώνει την ικανότητα λειτουργίας των κέντρων υγείας και των περιφερειακών ιατρείων των νησιών. Ενδεικτικά αναφέρω:

-η έλλειψη καυσίμων δεν επιτρέπει ακόμη και την κίνηση ασθενοφόρων (Κ.Υ. Σκοπέλου).

-από την αδυναμία προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και την άρνηση τοποθέτησης ή απόσπασης σε άγονη περιοχή, παρουσιάζεται το φαινόμενο της υποχρεωτικής διακοπής της απόσπασης ατόμου που οικιοθελώς βρίσκεται στην άγονη περιοχή (νοσηλεύτρια Αλοννήσου), κ.α.

Επειδή κ. Υπουργέ οι ηρωικές προσπάθειες του προσωπικού που συντηρεί τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία στην Σκόπελο και την Αλόννησο, είναι λογικό και ανθρώπινο, κάποια στιγμή θα καταρρεύσουν,

Επειδή επίσης κ. Υπουργέ, οι πολίτες των άγονων και νησιωτικών περιοχών, έχουν χορτάσει «προγραμματισμό» – «προκήρυξη θέσεων» – «άγονη προκήρυξη» κ.α., την ώρα που η κυβερνητική πολιτική μετατρέπει την στοιχειώδη πρωτοβάθμια παροχή υγείας σε είδος πολυτελείας,

Ερωτάσθε :

1. Τι ενέργειες προτίθεσθε να κάνετε για την άμεση αποκατάσταση της ικανοποιητικής λειτουργίας της πρωτοβάθμιας παροχής υγείας στην Σκόπελο και την Αλόννησο;

2. Σε ποιες ενέργειες προέβη και θα προβεί το Υπουργείο σας, για να υπάρξει συμφωνία με το υπουργείο Εθνικής άμυνας, ώστε να μπορούν να καλύπτονται κενές θέσεις περιφερειακών ιατρείων άγονων και νησιωτικών περιοχών, από ιατρούς οπλίτες που υπηρετούν την θητεία τους;

Ο ερωτών βουλευτής

Πάρις Μουτσινάς

Μπορεί επίσης να σας αρέσει