Μουτσινάς για φόρο πετρελαίου θέρμανσης

Διαβάστε την ερώτηση του Ανεξ. Βουλευτή Μαγνησίας Πάρι Μουτσινα, όπως έφτασε στο e-Volos.gr

Θέμα: Μείωση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές Πάρις Μουτσινάς και Οδυσσέας Βουδούρης κατέθεσαν την παρακάτω ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών:

__________________________________________________________________

Η κυβέρνηση αποφάσισε και προχώρησε το 2012 στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης προκειμένου, όπως έλεγε, να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο στα καύσιμα και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Όπως, όμως προέκυψε εκ των αποτελεσμάτων, οι στόχοι αυτοί δεν επιτεύχθηκαν. Ο φόρος αυτός που επιβλήθηκε και που ανέρχεται στο 62% δεν κατάφερε να ανακόψει ουσιαστικά τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο στα καύσιμα, ενώ τα δημόσια έσοδα αντί να αυξηθούν μειώθηκαν λόγω της μείωσης της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης που σε κάποιες περιοχές έφθασε και το 70%.

Αντίθετα το εν λόγω μέτρο που εφαρμόσθηκε κατ΄ απαίτηση της τρόικας είχε δραματικές συνέπειες για τους πολίτες, αφού στη κυριολεξία χιλιάδες άνθρωποι ξεπάγιασαν, λόγω της αδυναμίας τους για αγορά πετρελαίου, το χειμώνα που πέρασε.

Την ίδια περίοδο επιβαρύνθηκε σοβαρότατα και το περιβάλλον, εξαιτίας των εναλλακτικών λύσεων θέρμανσης στις οποίες κατέφυγαν οι πολίτες (υπέρμετρη και παράνομη υλοτομία, ρύπανση από καύση τοξικών υλικών κ.λ.π.)

Φέτος και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, έχει προχωρήσει η εγκατάσταση συστήματος εισροών – εκροών στα πρατήρια καυσίμων, όπως είχε προβλεφθεί για να ελέγχεται ηλεκτρονικά το λαθρεμπόριο. Άρα το κράτος όπως επεδίωκε η κυβέρνηση, παρά το ότι τέτοιος έλεγχος δεν έχει προβλεφθεί να εγκατασταθεί στα διυλιστήρια, έχει το σημαντικό αυτό εργαλείο για την αντιμετώπιση του παράνομου αυτού φαινομένου. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πλέον για την διατήρηση του βαρύτατου φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, με τις τεράστιες κοινωνικές και περιβαλλοντολογικές αρνητικές συνέπειες.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Θα μειώσει δραστικά η κυβέρνηση τον αναποτελεσματικό και κοινωνικά επώδυνο αυτό φόρο, ώστε στο εξής οι πολίτες να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους για θέρμανση;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μπορεί επίσης να σας αρέσει