Μουτσινάς: Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης στον Γοργοπόταμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση του Ανεξάρτητου Βουλευτή Μαγνησίας Πάρι Μουτσινά, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Μαγνησίας Πάρις Μουτσινάς, την Κυριακή 23 Νοεμβρίου, συμμετείχε στον εορτασμό της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης εναντίον των στρατευμάτων κατοχής, στην κεντρική εκδήλωση του πανελλήνιου εορτασμού στο χώρο του Γοργοποτάμου.

Ακολουθεί η ομιλία του στην εκδήλωση:

«Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου έχει αναγνωρισθεί σαν μια από τις σημαντικότερες αντιστασιακές επιχειρήσεις δολιοφθοράς στους φασίστες κατακτητές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η ηρωική αυτή πράξη του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, που η φήμη της ταξίδεψε σ’ ολόκληρο τον κόσμο, εμψύχωσε τους Έλληνες και τους υπόδουλους λαούς και έδωσε σημαντική ώθηση στο αντιστασιακό κίνημα.

Αυτή ήταν όμως η πρώτη και η τελευταία κοινή αντιστασιακή ενέργεια. Γιατί οι Άγγλοι με τη συμμετοχή τους επιδίωκαν κυρίως να εδραιώσουν τη δική τους στρατιωτική παρουσία στις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις με όλα τα γνωστά επακόλουθα.

Το ιστορικό αυτό γεγονός εκπέμπει πολλά μηνύματα προς όλους μας, τα οποία και σήμερα, τηρουμένων των αναλογιών, έχουν την ιδιαίτερη πολιτική τους αξία.
Το βασικό μήνυμα είναι αυτονόητο. Σε δύσκολες ιστορικές και εθνικές περιόδους, όταν οι Έλληνες ομονοούν και συνεργάζονται για τον κοινό σκοπό, τα αποτελέσματα είναι θαυμάσια. Αντίθετα, η διχόνοια και οι αλληλοσπαραγμοί αξιοποιούνται επιδέξια από τον ξένο παράγοντα (Βρετανικό χθες, γερμανικό σήμερα), ώστε να προωθήσει τα σχέδιά του σε βάρος της εθνικής μας ανεξαρτησίας και της οικονομικής μας αυτοδυναμίας.

Έχει τη σημασία του να θυμίσω, – ουδόλως επιδιώκω να ξύσω πληγές – ότι, μετά την ήττα των δυνάμεων του άξονα, στη μόνη χώρα που δεν αναγνωρίσθηκε η εθνική αντίσταση ήταν η χώρα μας. Ο εμφύλιος ήταν κατάρα, αλλά ο μετεμφυλιακός διχασμός δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην εθνική μας υπόθεση, τα οποία ακόμη και σήμερα μας καταδιώκουν!!

Οι λαοί όμως που δεν διδάσκονται από την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να τη ξαναζήσουν!!

Φαίνεται ότι 72 χρόνια μετά τα λάθη επαναλαμβάνονται. Οι πολιτικές δυνάμεις που είναι υπαίτιες για τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση, αντί να δημιουργήσουν τις συνθήκες μιας εθνικής συνέγερσης, προτίμησαν την επικυριαρχία των ξένων, των δανειστών και των μνημονίων, αντί να αντιμετωπίσουν με συναινετικό σχέδιο τα νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος και να στηρίξουν την κοινωνική συνοχή, προώθησαν τη βίαιη αναδιανομή πλούτου υπέρ της οικονομικής και πολιτικής ελίτ, αντί να διεκδικήσουν μαζί με τις κυβερνήσεις του νότου την Ευρώπη της ισοτιμίας και της αλληλεγγύης, νομοθετούν κατ’ εντολή της Τρόικας ακόμη και με emails, χωρίς σεβασμό στο ρόλο του Κοινοβουλίου και στη Δημοκρατία.

Η κρίση δυστυχώς είναι ολοζώντανη μπροστά μας και χρέος όλων των πολιτικών που δεν δεσμεύονται με πολιτικές δουλείες είναι να συναντηθούν, να συνεννοηθούν στα αυτονόητα αιτήματα της κοινωνίας και να δρομολογήσουν άμεσα την επίλυσή τους.

Προσωπική μου γνώμη είναι ότι πρέπει να προτάξουμε αυτά που όλοι συμφωνούμε, τα λεγόμενα αυτονόητα τα οποία ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία επί δεκαετίες . Με όπλα την σοβαρότητα, την τόλμη και την πολιτική βούληση έχουμε χρέος να κοιτάξουμε την ελληνική κοινωνία στα μάτια και προχωρήσουμε στην:

· Άμεση αναδιάρθρωση στον Δημόσιο Τομέα για την πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας
· Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής κάθε μορφής με στόχους και πολιτική βούληση και ψήφιση επιτέλους ενός προοδευτικού – αναπτυξιακού φορολογικού νόμου
· Ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής συνοχής
· Επανεκκίνηση της ανάπτυξης με συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης και την στήριξη των νέων.
· Αναδιάρθρωση του χρέους με στόχο να γίνει βιώσιμο. Χρέος μας όμως είναι η αποφασιστική διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.

Σε μια τέτοια εθνική συνεργασία ας παραμερίσουν όσοι δεν τα κατάφεραν και να αναλάβουν, όσοι έχουν την ικανότητα, την πολιτική βούληση και την πίστη σε μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, με προκαθορισμένο τον χρόνο των εκλογών. Μια τέτοια πρωτοβουλία θα κτίσει γέφυρες ελπίδας και προοπτικής, θα εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας και θα αναβαθμίσει το κύρος της χώρας στο εξωτερικό.

Το 1942 εθνικό μας χρέος ήταν η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, σήμερα η εθνική υπόθεση μας καλεί να κτίσουμε γέφυρες συνεννόησης και αντίστασης με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Έτσι μόνο θα τιμήσουμε τους αγωνιστές του Γοργοποτάμου και όλους όσοι έπεσαν φυλάττοντες Θερμοπύλες».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει