Μουτσινάς: «Ζημιές από χαλαζόπτωση και αντιχαλαζική προστασία καλλιεργειών στο Πήλιο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση του Ανεξάρτητου Βουλευτή Μαγνησίας Πάρι Μουτσινά,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Στην ερώτηση του βουλευτή Πάρι Μουτσινά που, με αφορμή τις χαλαζοπτώσεις της 29ης Μαΐου και 15ης Ιουνίου, επεσήμανε την ανάγκη προστασίας των καλλιεργειών του Πηλίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Πάρις Κουκουλόπουλος απάντησε ότι έχει ήδη αρχίσει το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων στις κερασοκαλλιέργειες και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες καλλιέργειες. Στην συνέχεια, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς, με την προϋπόθεση βέβαια, οι τελευταίοι να έχουν εκπληρώσει τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Ειδικά για τις τεχνολογικά σύγχρονες διαδικασίες προστασίας από χαλάζι, είτε με εναέρια είτε με επίγεια μέσα, που είχε προτείνει ο βουλευτής ο κ. Υπουργός ενημέρωσε ως εξής:

Α. Για κανόνια ηχοβολής. Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν εφαρμόζεται πλέον από τον ΕΛΓΑ. Τα συστήματα που λειτουργούσαν από τον ΕΛΓΑ, μεταβιβάστηκαν από το 2001 σε φορείς (κατά βάση Συνεταιρισμούς και ΟΤΑ), οι οποίοι βέβαια υποστηρίχθηκαν μέχρι και το 2013 με μέρος των λειτουργικών δαπανών.

Β. Για εναέρια μέσα. Η σχετικά μικρή έκταση της περιοχής του Πηλίου σε συνάρτηση με τη μορφολογία της περιοχής δεν καθιστούν τεχνικά εφικτή την εφαρμογή της διαδικασίας.

Γ. Αντιχαλαζικά δίχτυα. Η Π.Ε. μαγνησίας είναι επιλεγμένη περιοχή για εγκαταστάσεις αντιχαλαζικών διχτυών σε καλλιέργειες αμπέλου, μηλοειδών, πυρηνοκάρπων και ακτινιδιάς, από την έναρξη των προγραμμάτων επιχορήγησης από τον ΕΛΓΑ το 2002. Σημειώνεται επίσης ότι εγκρίθηκε το Πρόγραμμα Ενεργητικής Προστασίας για το έτος 2014 και δικαίωμα υποβολής αίτησης ένταξης έχουν οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί εφόσον οι καλλιέργειές τους ακολουθούν τις σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει