Μουτσινάς στην επιτροπή παραγωγής & εμπορίου: Χωρίς σχέδιο στήριξης & ανάπτυξης η αγροτική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ομιλία, όπως έφτασε στο e-Volos.gr

«Χωρίς σχέδιο στήριξης και ανάπτυξης η αγροτική οικονομία»

Εισπρακτικό, αποσπασματικό και αντιαναπτυξιακό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που συζητείται στη Βουλή, ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Πάρις Μουτσινάς, επισημαίνοντας ότι η αγροτική οικονομία βρίσκεται στον «αυτόματο πιλότο» των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι αγρότες είναι εγκλωβισμένοι στα δάνεια, στα υψηλά κόστη πρώτων υλών, στην υπέρμετρη φορολογία και στο δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο που διέπει και αυτόν τον παραγωγικό τομέα.

Ειδικότερα ανέφερε: «Το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατά 20% από φόρους που αυξήθηκαν 93% (η ενέργεια κατά 64% και τα εφόδια και οι ζωοτροφές κατά 31%)».

Για τα βιβλία εσόδων – εξόδων δεν έχει ξεκαθαρισθεί ακόμα ποιοι θα υποχρεούνται να τηρούν, παρά το ότι ισχύουν από 1/1/2014.

Σοβαρότατο πρόβλημα υπάρχει με τα «κόκκινα δάνεια» και κυρίως με τα δάνεια για τους κτηνοτρόφους. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου κατέθεσε μια σχετική πρόταση με την οποία ζητά να μη διώκονται ποινικά για χρέη προς το δημόσιο οι κτηνοτρόφοι, ατομικά ή ως εταίροι, όταν τα χρέη αυτά προέρχονται από κατάπτωση εγγυήσεων του δημοσίου προς την ΑΤΕ για δάνεια προς την κτηνοτροφία, και ζήτησε να γίνει δεκτή.

Χρειάζεται να απλοποιηθεί και να κωδικοποιηθεί η νομοθεσία. Απαιτείται να υπάρξει ένας ενιαίος, ισχυρός δημόσιος ελεγκτικός μηχανισμός και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα ζητήματα αρμοδιότητάς του και στο πλαίσιο αυτό να αναβαθμιστεί ο ΕΦΕΤ.

Σήμερα, οι υπηρεσίες για την άσκηση αγροτικής πολιτικής είναι κατακερματισμένες και αυτή γίνεται από την αποκεντρωμένη περιφέρεια, την αιρετή περιφέρεια και τους Δήμους. Δεν είναι δυνατόν όμως ένας Δήμος να ασκεί αγροτική πολιτική.

Ο κ. Μουτσινάς, ζήτησε να εισαχθεί σύγχρονη τεχνολογία και η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και στο ΥΠΑΑΤ, και υπογράμμισε την ανάγκη για πρόσθετες μεταρρυθμίσεις όπως ο ενιαίος φορέας γης και νερού, αλλά και να υπάρξει πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης των Δημοσίων υπαλλήλων και κυρίως των Γεωτεχνικών. Επίσης να αξιοποιηθούν οι ιδιώτες επιστήμονες μαζί με τους δημοσίους υπαλλήλους, με εργαλείο το μητρώο γεωτεχνικών από το ΓΕΩΤΕΕ.

Κεφαλαιώδους σημασίας είναι και η οργανωμένη και καθολική αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, όπως τα ΠΟΠ και τα ΠΓΕ, τα οποία δυστυχώς σταδιακά εκχωρούνται σε τρίτες χώρες (Σιγκαπούρη, Καναδάς).

Επίσης:

-Θέσπιση Ηλεκτρονικού Μητρώου Αγροτών και άμεση κατάργηση ιστορικών δικαιωμάτων Αγροτών

-Ηλεκτρονική συνταγογράφηση φυτοφαρμάκων κ.λ.π. μόνο από υπεύθυνο επιστήμονα

-Διευκρίνιση του ρόλου του κτηνιάτρου εκτροφής και του γεωπόνου ζωοτέχνη εκτροφής.

-Δημιουργία μητρώου εμπόρων αγροτικών προϊόντων και εφοδίων.

Όσον αφορά τις αγορές παραγωγών, ζήτησε να υπάρχουν χωριστά τα βιολογικά προϊόντα και τα προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης από τα συμβατικά προϊόντα. Οι αγορές αυτές θα πρέπει να λειτουργούν 3 φορές την εβδομάδα και να συμμετέχουν όλοι οι αγρότες φορέων, συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών που κατέχουν την νόμιμη άδεια.

Τέλος, σχετικά με τα «Θεσμοφόρια» πρέπει να υπάρξει σωστή κατανομή πιστώσεων και τα χρήματα να δίνονται με διαφάνεια από μια υπηρεσία του υπουργείου, σε πιστοποιημένους φορείς που υπηρετούν αναπτυξιακούς στόχους στην ύπαιθρο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει