Μουτσινάς: H πώληση του ΑΔΜΗΕ, θα αυξήσει την τιμή στο ρεύμα, αλλά και την εξάρτηση της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr

«H πώληση του ΑΔΜΗΕ, θα αυξήσει την τιμή στο ρεύμα, αλλά και την εξάρτηση της χώρας»

«”Ιφιγένεια” στο βωμό των συμφερόντων των δανειστών και των πολυεθνικών οικονομικών κυκλωμάτων κατάντησε τη χώρα η κυβέρνηση με την πολιτική της».

Με αυτή την οδυνηρή διαπίστωση, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των «Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών» ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Πάρις Μουτσινάς επί του νομοσχεδίου με το οποίο η κυβέρνηση ξεπουλά στην κυριολεξία το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς καν αυτό να αποτελεί μνημονιακή υποχρέωσή της.

«Ο διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ με τη ΔΕΗ έχει ήδη πραγματοποιηθεί με βάση την οδηγία 72/2009 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν υπάρχει καμιά υποχρέωση για την πώληση – ξεπούλημα του 66% σε ιδιώτες. Δεν έχουμε εθνική ενεργειακή πολιτική, όπως και δεν έχουμε και πολιτική εξαγωγής ενέργειας. Τα δίκτυά μας έχουν δυναμικότητα 17 γιγαβάτ (GW), ενώ στη μεγαλύτερη αιχμή οι ανάγκες της χώρας δεν ξεπερνούν τα 9GW. Αντί λοιπόν να επωφεληθούμε ως χώρα, εκποιούμε όσο – όσο τον Δημόσιο Μεταφορέα Ηλεκτρικής Ενέργειας, με μεγάλες συνέπειες και για την εθνική μας ανεξαρτησία. Ακολουθείτε κύριοι της κυβέρνησης και στον τομέα της ενέργειας, τη συνταγή που εφαρμόσατε με την Αγροτική Τράπεζα. Σήμερα μετά το ξεπούλημά της και με ανακεφαλαιοποίηση 13,2 δις € από δημόσιο χρήμα – δηλαδή από τον λαό – ,δίνει δάνεια στους συνεταιρισμούς και σε αγρότες με επιτόκιο 12%.

Την ίδια λογική εφαρμόζετε και για το ηλεκτρικό ρεύμα και την τιμή του που όχι μόνο δεν πρόκειται να μειωθεί, αλλά στα χέρια των ιδιωτών θα αυξηθεί αφού το κόστος των επενδύσεων θα επιμερισθεί στους καταναλωτές. Ούτε βέβαια το αγροτικό ρεύμα δεν κατοχυρώνεται με το νομοσχέδιο όσον αφορά την τιμή του, που προβλέπεται και αυτή να αυξηθεί μετά την ιδιωτικοποίηση. Αυτά συμβαίνουν μάλιστα όταν η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ τα περασμένα χρόνια επένδυσαν στο δίκτυο πάνω από 3δις €. Η πραγματική αξία του ΑΔΜΗΕ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών της ΔΕΗ που δεν αμφισβητήθηκε, είναι περίπου 8δις €. Όμως, η τιμή εκποίησής του που προωθεί η κυβέρνηση θα οριστεί σύμφωνα με την χρηματιστηριακή του αξία που υπολογίστηκε από την Goldman Sachs στα 700εκ €.

Άλλες χώρες που σέβονται τον εαυτό τους, έχουν κρατικό και δημόσιο φορέα ελέγχου της μεταφοράς της ενέργειας. Η Ολλανδία άσκησε βέτο και δεν δέχθηκε την ιδιωτικοποίηση. Η Γερμανία έχει εκχωρήσει το δίκτυό της σε δημόσιους φορείς γειτονικών της χωρών, γιατί ακριβώς εμπιστεύεται καλύτερα το δημόσιο. Στην Ελλάδα αντίθετα, η κυβέρνηση εκποιεί όλο το δημόσιο χώρο ακόμα και όπου αυτός είναι κερδοφόρος. Το πραγματικό διακύβευμα και στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ θα έπρεπε να ήταν η εξυγίανση ,όπου υπήρχε ανάγκη, στα πλαίσια του δημοσίου και όχι η εκποίησή του στα ιδιωτικά συμφέροντα.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει