Μουτσινάς: veto στην εκχώρηση ονόματος φέτας & ελιάς Καλαμάτας στον Καναδά

Άσκηση του δικαιώματος της αρνησικυρίας (veto) στην επιχειρούμενη εκχώρηση του ονόματος της φέτας και της ελιάς Καλαμάτας στον Καναδά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr

Σκληρή κριτική στον Υπουργό κ. Τσαυτάρη άσκησαν οι βουλευτές Γιώργος Κασαπίδης και Πάρις Μουτσινάς, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου, για την εκχώρηση των ονομάτων της φέτας και της ελιάς Καλαμάτας στον Καναδά.

Οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές κατήγγειλαν την μέχρι σήμερα στάση των αρμοδίων υπουργών (Γεωργίας, Ανάπτυξης, Εξωτερικών) από το 2008-2013, που δεν αντέδρασαν αποτελεσματικά στις αξιώσεις του Καναδά να χρησιμοποιεί και επισήμως προστατευμένες ονομασίες αγροτικών προϊόντων της χώρας μας, που προαναφέρονται.

Ο κ. Κασαπίδης καυτηρίασε τις μεθοδευμένες ενέργειες παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού της ελληνικής κοινής γνώμης, από τα αρμόδια υπουργεία, για την εθνικά επιζήμια συμφωνία που καλείται να επικυρώσει η χώρα μας, αποκαλύπτοντας τις επίμαχες διατάξεις τις συμφωνίας όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Ελληνική πλευρά συνηγόρησε στην εκχώρηση στον Καναδά των Π.Ο.Π. ονομασιών της φέτας και της ελιάς Καλαμάτας.

Ο κ. Μουτσινάς κατηγόρησε τον Υπουργό για ατολμία στο συγκεκριμένο θέμα ανάληψης τη ευθύνης για την αποτροπή της εκχώρησης των ονομάτων αυτών στον Καναδά, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για τη συνεχιζόμενη και επί των ημερών του έλλειψη εθνικής στρατηγικής και κατεύθυνσης και σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα.

Και οι δύο βουλευτές ζήτησαν από τον Υπουργό να δεσμευτεί ώστε να μην συνηγορήσει ο ίδιος στην επικύρωση της καταστροφικής για την ελληνική αιγοπροβατοτροφία και την αγροτική μας οικονομία, επικείμενης συμφωνίας, αλλά και να ασκήσει το κύρος του ως καθηγητής Γεωπονικής στον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς στην Κυβέρνηση και να τους πείσει να πράξουν το ίδιο.

Ακολουθούν αποσπάσματα των ομιλιών των δύο βουλευτών.

Κ. Κασαπίδη.

«…Ο όρος «φέτα» δεν πρέπει να υπάρχει ούτε για τους υφιστάμενους, ούτε για τους μελλοντικούς χρήστες, αλλά όπως επίσης και οποιοδήποτε άλλο ειδικά πιστοποιημένο ελληνικό προϊόν που προκύπτει τώρα η ελιά Καλαμών που όπως και εσείς μου είπατε κιόλας ότι ήρθε από το πουθενά. Όμως οι δικές μου πληροφορίες λένε ότι δεν είναι από το πουθενά, είναι μια εποικοδομητική μεθοδευμένη, δήθεν αιφνιδιαστική κίνηση γιατί όπως η φέτα έτσι και η ελιά Καλαμών είναι τα αεροπλανοφόρα της χώρας και με την εκχώρηση αυτών των ονομάτων ουσιαστικά στεγνώνουμε το μέλλον των επόμενων γενεών πάνω σε αυτά τα προϊόντα.

Γιατί πολύ καλά το γνωρίζετε και μας το είπατε, ότι αυτό θα είναι ένα προηγούμενο, δεδικασμένο από το Καναδά, για την Αμερική, για τη Ρωσία, για την Κίνα. Και εάν λοιπόν εμείς τώρα δεν αντιδράσουμε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με συμπαραστάτες εσάς σε όσα όργανα είτε επίσημα είτε επίσημα δεν αντιδράσετε απόλυτα δεν θέσετε και την παραίτησή σας ενώπιον της κυβερνήσεως για να δημιουργηθεί μείζον θέμα να μη περάσει αυτό. Και όποιος άλλος Υπουργός βάλει την υπογραφή τους σε αυτό θα είναι νεκροθάφτης και η πράξη αυτή θα αγγίζει τα όρια της εθνικής προδοσίας…».

Κ. Μουτσινά

«Ήθελα να επισημάνω ότι η συμφωνία είναι σαφέστατη και καταστροφική. Μην έχουμε ψευδαισθήσεις, γιατί το χειρότερο δεν είναι ότι ο κ. Υπουργός προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Το χειρότερο είναι ότι μέχρι τώρα το Κοινοβούλιο δεν είχε καμιά ενημέρωση, ενώ το Υπουργείο και η δική μας Επίτροπος στην Ευρώπη, μας καθησύχασαν ότι καταγάγαμε περιφανή νίκη για τη φέτα. Αυτό έβγαινε στη δημοσιότητα, γι’ αυτό είναι πιο μεγάλη η ευθύνη, γιατί με τέτοιες επικοινωνιακές κορόνες, επιδίωξαν να συσκοτίσουν ένα τόσο σοβαρό θέμα. Για το θέμα αυτό πρωταρχική ευθύνη φέρει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης άσχετα αν ο Υπουργός Ανάπτυξης είναι ο τύποις αρμόδιος στο κολέγιο των επιτρόπων. Εσείς οφείλετε κύριε Υπουργέ, να ασκήσετε βέτο και να φέρετε το θέμα στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια, αν βλέπατε, ότι τελικά διακυβεύονται εθνικά συμφέροντα.

Όμως κύριε Πρόεδρε, στη μεγάλη οικονομική κρίση που περνάει η χώρα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αν ήθελε πραγματικά ένα σύγχρονο πρωτογενή τομέα, όχι με λόγια αλλά με σχέδιο και συγκεκριμένες δράσεις, θα έπρεπε να είχε στις αποσκευές του τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, όπως τα εθνικά μας προϊόντα, τα προϊόντα ΠΟΠ κ.λπ., τα οποία πολύ καλά γνωρίζει. Η προστασία και η αξιοποίηση αυτών των προϊόντων θα έδινε μεγάλη ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Αφού για τη φέτα, στην οποία σήμερα απασχολούνται περίπου 350.000 – 400.000 άτομα, θα μπορούσαμε σύντομα να διπλασιάσουμε την παραγωγή και να αυξήσουμε σημαντικά τις θέσεις εργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μία πολιτική για την κτηνοτροφία, και συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων της (ληξιπρόθεσμες οφειλές, χρηματοδότηση, βοσκότοποι, νομιμοποίηση υποδομών κλπ). Δυστυχώς όμως και σήμερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παραμένει προσηλωμένο στην πολιτική του αυτόματου πιλότου των επιδοτήσεων της ΕΕ προς τους αγρότες, χωρίς σχέδιο, όραμα και προοπτική.…»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει