Μπάσκετ -1ος Τελικός: Γκράντ(ε) ο Παναθηναϊκός, 80-68 τον Ολυμπιακό


Ο Παναθηναϊκός Aktor έκανε το 1-0 στη σειρά των τελικών της Stoiximan Greek Basketball League, καθώς σε ένα κατάμεστο από φιλάθλους ΟΑΚΑ, επικράτησε με 80-68 του Ολυμπιακού.

Λίγες μέρες μετά την αναμέτρηση τους στον μικρό τελικό της Euroleague, οι «αιώνιοι» αναμετρήθηκαν αυτή τη φορά στο ξεκίνημα των μονομαχιών τους για τα σκήπτρα του ελληνικού πρωταθλήματος, με τους «πράσινους» να έχουν σε μεγάλη μέρα τον Τζέριαν Γκραντ κατά κύριο λόγο και τον Κέντρικ Ναν κατά δεύτερο και «κρυφά χαρτιά», τους Μήτογλου,  Σλούκα, Καλαϊτζάκη στο τρίτο και τέταρτο δεκάλεπτο.

Από την άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός, είχε σε καλή μέρα επιθετικά τους Βεζένκοβ και Φαλ με τον δεύτερο να κάνει πολλή δουλειά και στα ριμπάουντ, οι οποίοι και τον κράτησαν ουσιαστικά στο παιχνίδι, μέχρι ενός σημείου. Όμως δεν πήρε τίποτε από τους περιφερειακούς του, στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης, ούτε αμυντικά, ούτε επιθετικά, ούτε οργανωτικά, παρά μόνο αρκετές λανθασμένες επιλογές.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε πολύ δυνατά στην αναμέτρηση και προηγήθηκε 6-0 με δύο σερί τρίποντα του Τζέριαν Γκραντ, για να ακολουθήσει ένα σερί 9-0 του Ολυμπιακού που προηγήθηκε με 6-9. Στη συνέχεια οι δύο αντίπαλοι με διαδοχικά καλάθια εναλλάσσονταν στο προβάδισμα με την διαφορά εκατέρωθεν να μην ξεφεύγει από τους δύο ή τρείς πόντους και το δεκάλεπτο να λήγει με τους «πράσινους» να προηγούνται με βραχεία κεφαλή 20-19, με τους Γκραντ (9) και Βεζένκοβ (8) να ηγούνται των σκόρερ των δύο ομάδων.

Στα στατιστικά του πρώτου δεκαλέπτου ο Παναθηναϊκός είχε 3/7 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 6 ριμπάουντ (6 αμυντικά), 5 ασίστ, 1 λάθος, 1 μπλοκ και ο Ολυμπιακός αντίστοιχα 8/15 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 0/2 βολές, 12 ριμπάουντ (7 αμυντικά – 5 επιθετικά), 5 ασίστ, 1 λάθος.

Το δεύτερο δεκάλεπτο ξεκίνησε επίσης δυναμικά με τρίποντες βόμβες των Παπανικολάου και Ναν που έφεραν το σκορ στο 25-25, με τους γηπεδούχους να αυξάνουν τη διαφορά στο 30-25 καταγράφοντας ένα σερί 8-0. Ο επιθετικός οίστρος του Κέντρικ Ναν και η ευστοχία του στα σουτ έξω από τα 6,75 μαζί με τις λανθασμένες επιλογές των «ερυθρόλευκων» σε άμυνα και επίθεση έδωσε τη μέγιστη διαφορά εννέα πόντων στον Παναθηναϊκό (37-28) την οποία και συντήρησε ως το τέλος του ημιχρόνου που έληξε με 42- 34 υπέρ των γηπεδούχων με buzzer- beater του Γκραντ σε νεκρό χρόνο.

Ναν με 14 πόντους (οι 11 στο β’ δεκάλεπτο) και Γκραντ με 11 οι πρώτοι σκόρερ της ομάδας του Εργκίν Αταμάν στο ημίχρονο, Βεζένκοβ με 9, Φαλ με 9 και Πίτερς με 9 οι πρώτοι σκόρερ της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα, που δεν έχει βοηθηθεί καθόλου από τους γκαρντ του ούτε επιθετικά ούτε κυρίως αμυντικά.

Τα στατιστικά του ημιχρόνου

Παναθηναϊκός: 10/17 δίποντα, 7/16 τρίποντα, 1/3 βολές, 17 ριμπάουντ (14 αμυντικά – 3 επιθετικά), 10 ασίστ, 4 λάθη, 5 κλεψίματα, 2 μπλοκ

Ολυμπιακός: 11/23 δίποντα, 3/12 τρίποντα, 3/7 βολές, 23 ριμπάουντ (14 αμυντικά – 9 επιθετικά), 10 ασίστ, 6 λάθη, 2 κλεψίματα.

Το τρίτο δεκάλεπτο, ξεκίνησε με εύστοχες επιλογές στην επίθεση και από τις δύο πλευρές σε ένα…κονσέρτο για πολυβόλα κυρίως έξω από την γραμμή των 6,75. Ο Παναθηναϊκός ανέβασε τη διαφορά στους 9 πόντους (47-38) με τρίποντο του Όσμαν, για να ακολουθήσουν δύο «ερυθρόλευκα» τρίποντα από τους Φοτυρνιέ και Βεζένκοβ που μείωσαν το σκορ στους πέντε πόντους (49-44). Ένα νέο σερί 7-0 των παικτών του Αταμάν έφερε τη διαφορά στο ντέρμπι στη μέγιστη τιμή της των 12 πόντων (56-44), τρία λεπτά πριν τη  λήξη του δεκαλέπτου. Οι γηπεδούχοι συντήρησαν την υπέρ τους διαφορά κι έκλεισαν το τρίτο δεκάλεπτο προηγούμενοι με διαφορά ασφαλείας 8 πόντων, 58-50.

Σε ότι αφορά α στατιστικά μετά τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου ο Παναθηναϊκός είχε 15/26 δίποντα, 9/23 τρίποντα, 1/3 βολές, 27 ριμπάουντ (22 αμυντικά – 5 επιθετικά), 16 ασίστ, 7 λάθη, 6 κλεψίματα, 2 μπλοκ, ενώ ο Ολυμπιακός είχε 14/30 δίποντα, 5/20 τρίποντα, 7/12 βολές, 30 ριμπάουντ (20  αμυντικά – 10 επιθετικά), 14 ασίστ, 7 λάθη, 5 κλεψίματα.

Η ουσιαστική έλλειψη αντίδρασης από τους «ερυθρόλευκους» στο τέταρτο δεκάλεπτο, που συνέχισαν εξαιρουμένου του Φουρνιέ να μην παίρνουν πόντους από την περιφέρεια και η ουσιαστικότατη βοήθεια σε άμυνα και επίθεση από τους Σλούκα και Καλαϊτζάκη, που δικαίωσαν απόλυτα τον Αταμάν για την επιλογή να τους ρίξει στο παιχνίδι, έφεραν τη διαφορά υπέρ των «πρασίνων» στους 15 πόντους (76-61) χάρη στους πέντε συνεχόμενους του Σλούκα με τρίποντο και λέι -απ. Το τελικό 80-68, ήρθε απόλυτα δίκαια για τον Παναθηναϊκό, που έκανε το 1-0 στη σειρά των τελικών, έχοντας ως MVP τον Τζέριαν Γκραντ.

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 80-68

H αρχική πεντάδα του Παναθηναϊκού: Όσμαν, Ναν, Γκραντ, Ερνανγκόμεθ, Γκέιμπριελ.

Η αρχική πεντάδα του Ολυμπιακού: Γουόκαπ, Φουρνιέ, Πίτερς, Βεζένκοβ, Φαλ.

Οι αρχικές πεντάδες του δευτέρου ημιχρόνου: Γκραντ, Ναν, Όσμαν, Χουάντσο, Γιούρτσεβεν, για τους γηπεδούχους, Γουόκαπ, Φουρνιέ, Πίτερς, Βεζένκοβ, Μιλουτίνοβ για τους φιλοξενούμενους.

Η 12αδα του Παναθηναϊκού: Καλαϊτζάκης, Μωραΐτης, Σλούκας, Όσμαν, Σαμοντούροβ, Παπαπέτρου, Γκραντ, Ναν, Γκέιμπριελ, Ερνανγκόμεθ, Μήτογλου, Γιούρτσεβεν.

Η 12αδα του Ολυμπιακού: Γουόκαπ, Λι, Λαρεντζάκης, Βιλντόσα, Ντόρσεϊ, Μήτρου-Λονγκ, Φουρνιέ, Παπανικολάου, Βεζένκοβ, Πίτερς, Μιλουτίνοβ, Φαλ.

Από πλευράς ξένων αποκλείστηκαν από τους δύο προπονητές πριν τον αγώνα οι Λορέντζο Μπράουν και Σακίλ ΜακΚίσικ, αντίστοιχα.

Τα δεκάλεπτα: 20-19, 42-34 (ημίχρονο) 58-50, 80-68 (τελικό).

Διαιτητές: Τσαρούχα, Τηγάνης, Κατραχούρας



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει