Μπλόκο του ΣΤΕ στον «μεγάλο περίπατο» του Μπακογιάννη

«Τριγμούς» στην εικόνα του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη επιφέρει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το πολυδιαφημισμένο «μεγάλο περίπατο».

Το Δ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου μπλοκάρει προς το παρόν το «μεγάλο περίπατο», ακυρώνοντας τη σχετική  κοινή υπουργική απόφαση που άναψε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει στο κέντρο της Αθήνας, με την επίκληση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Σύμφωνα δηλαδή με τους συμβούλους Επικρατείας δεν θα έπρεπε να στηριχθούν οι εν λόγω ρυθμίσεις στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για τον κορωνοϊό αφού αφορούν στην ουσία κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας.  .

Ως εκ τούτου, η απόφαση του Δ΄  Τμήματος του ΣτΕ  με πρόεδρο την Μαρία Καραμανώφ, μπλοκάρει μόνο προς το παρόν αλλά δεν  αναστέλλει τις εργασίες του η την πρόοδό του έργου που συνδέεται με το «μεγάλο περίπατο». Και αυτό γιατί, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε νέα διάταξη που θα εντάσσει πια το «μεγάλο περίπατο της Αθήνας» στα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, το  ΣτΕ  με την υπ΄  αριθμ. 1992/2020 απόφασή του έκανε δεκτή την  αίτηση Αθηναίου  δικηγόρου που ζητούσε την ακύρωση της επίμαχης Δ1α/ΓΠ.οικ.31688/21.5.2020 κοινής υπουργικής απόφασης (παρατάθηκε η ισχύς της με νεότερη υπουργική απόφαση έως 21 Νοεμβρίου 2020).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση που προβλέπει την λήψη μέτρων για το «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας δεν ευρίσκει εξουσιοδοτικό έρεισμα στις διατάξεις των ΠΝΠ τής 25.2.2020 και τής 20.3.2020, κατ’ επίκληση των οποίων εξεδόθη, και πρέπει, ως εκ τούτου, να ακυρωθεί, όπως και η υ.α. 179/21.8.2020, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της».

Ακόμη, το Δ΄  Τμήμα του ΣτΕ έκρινε:

«Εν προκειμένω, με την ένδικη κ.υ.α. Δ1α/ΓΠ.οικ.31688/21.5.2020, η ισχύς της οποίας παρατάθηκε με την υ.α. 179/21.8.2020, θεσπίζονται μέτρα συνιστάμενα στον περιορισμό της κυκλοφορίας των οχημάτων στην περιοχή της Πλάκας και στη μετατροπή τμημάτων οδών του Κέντρου της Αθήνας σε χώρους προοριζόμενους αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των πεζών και των μετακινούμενων με ήπια μέσα μετακίνησης. Μολονότι, όμως, τα μέτρα αυτά θεσπίσθηκαν κατ’ επίκληση των ανωτέρω εξουσιοδοτικών διατάξεων των ΠΝΠ τής 25.2.2020 και τής 20.3.2020, για την αντιμετώπιση επιτακτικών λόγων δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID -19, δεν συνιστούν πράγματι μέτρα περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων και μέσων μεταφοράς, κατά την έννοια των εξουσιοδοτικών διατάξεων των εν λόγω ΠΝΠ, δηλαδή επί σκοπώ άμεσης και επιτακτικής ανάγκης αποφυγής του συγχρωτισμού, προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου και να περιορισθεί η διάδοσή της, αλλά αποτελούν αμιγώς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, κατά την έννοια του ΚΟΚ, οι οποίες, όπως προκύπτει από την 250/11.5.2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, εντάσσονται στη νέα πολιτική αναβάθμισης του δημόσιου χώρου στην Αθήνα, θεσπίζονται δε επ’ ευκαιρία της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης στη χώρα».

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει