Μπορεί η θεραπεία με τεστοστερόνη να βοηθήσει τους άνδρες με διαβήτη τύπου 2


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020, 15:00

Η σχετική έρευνα έχει δείξει ότι το 40%-50% των διαβητικών ανδρών έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Τα συμπτώματα της χαμηλής τεστοστερόνης έχουν μειωμένη μυϊκή μάζα, κόπωση, αλλαγές στη διάθεση, κατάθλιψη κι άγχος. Μπορεί επίσης να προκληθούν σεξουαλικά συμπτώματα και κυρίως μειωμένη σεξουαλική ορμή και στυτική δυσλειτουργία.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine διερεύνησε τον ρόλο της θεραπείας υποκατάστασης με τεστοστερόνη. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα συγκεκριμένο τύπο τεστοστερόνης, την ενδεκανοϊκή τεστοστερόνη μακράς δράσης. Στο πρώτο μέρος της μελέτης συμμετείχαν 199 διαβητικοί άνδρες οι οποίοι χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Η μια ομάδα έλαβε θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης και η άλλη έλαβε placebo.

Μετά από 30 εβδομάδες οι άνδρες που έλαβαν τεστοστερόνη είδαν βελτίωση στη στυτική τους λειτουργία, στους οργασμούς και στη σεξουαλική τους επιθυμία. Ήταν επίσης πιο ικανοποιημένοι τόσο από τη συνουσία όσο και από την σεξουαλική τους δραστηριότητα συνολικά. Ταυτόχρονα, το 46%των ανδρών που λάμβανε τεστοστερόνη παρατήρησε ότι η γενική του υγεία βελτιώθηκε σημαντικά. Το ίδιο καλά ένιωθε μόνο το 17% των ανδρών στην ομάδα του  placebo.

Μετά την ολοκλήρωση των 30 εβδομάδων δόθηκε η δυνατότητα στους άνδρες να συνεχίσουν τη θεραπεία τους για 52 εβδομάδες ακόμα. Οι 106 άνδρες αποφάσισαν να συνεχίσουν. Στο τέλος της μελέτης το 70% όλων των ανδρών ανέφερε βελτίωση στη γενική του υγεία.

Υπήρχαν ωστόσο κάποιες εξαιρέσεις. Οι άνδρες που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη στην αρχή της μελέτης δεν παρατήρησαν κάποια σημαντική βελτίωση. Επίσης από τη θεραπεία δεν επωφελήθηκαν σημαντικά ούτε οι παχύσαρκοι άνδρες.

Οι συγγραφείς της μελέτης τόνισαν τη σημασία του προληπτικού ελέγχου της χαμηλής τεστοστερόνης και της κατάθλιψης σε άνδρες με διαβήτη τύπου 2. Η θεραπεία υποκατάστασης με τεστοστερόνη θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος ανακούφισης από τα συμπτώματα συμπεριλαμβανομένων και των σεξουαλικών, καθώς και βελτίωσης της ποιότητας ζωής.

Οι διαβητικοί άνδρες που ανησυχούν  για τα επίπεδα τεστοστερόνης τους είναι καλό να απευθυνθούν σε ειδικό.

Πηγή: andrologia.gr


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020, 15:30

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει