Μπορούν τα ηλεκτρικά οχήματα να τροφοδοτήσουν με ενέργεια το σπίτι;


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2020, 09:00

Αύξηση της σταθερότητας του δικτύου, μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και συμβολή στην προστασία του κλίματος – αυτά είναι για την Audi ορισμένα από τα παράπλευρα οφέλη της ευρείας διάδοσης της ηλεκτροκίνησης.

Η γερμανική μάρκα εξελίσσει ολιστικά την ηλεκτροκίνηση, προωθώντας κάθε θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει στον κόσμο. Ένας τομέας που χρήζει έρευνας είναι η αμφίδρομη φόρτιση και η ενσωμάτωση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο οικιακό δίκτυο.

Κάτι τέτοιο θα πρόσφερε σημαντικά πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με ένα φωτοβολταϊκό (Φ/Β) σύστημα. Η περίσσεια φωτοβολταϊκής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να αποθηκευτεί προσωρινά, ακόμα και στο αυτοκίνητο και να χρησιμοποιηθεί ανάλογα με τις ανάγκες. Ένα τέτοιο project είναι ήδη σε εξέλιξη, με την Audi να συνεργάζεται με το Hager Group, μετατρέποντας τα EV οχήματα σε βασικό παράγοντα μιας ενεργειακής μετάβασης, με παραγωγή πιο βιώσιμης, «πράσινης» ενέργειας.

Όπως είναι γνωστό, η παραγωγή ηλιακής ή αιολικής ενέργειας, δεν είναι πάντα σταθερή. Σε ηλιόλουστες μέρες και φάσεις με ισχυρούς ανέμους, συχνά υπάρχει έλλειψη χωρητικότητας για την αποθήκευση της πλεονάζουσας παραγόμενης ενέργειας.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δυνητικά, μπορούν να δώσουν λύση σε αυτό το ζήτημα: καθώς αυξάνεται ο αριθμός τους, αυξάνεται επίσης ο αριθμός των «κινητών μονάδων αποθήκευσης ενέργειας». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Audi και το Hager Group εξέλιξαν από κοινού μια λύση που δημιουργεί οικονομικά κίνητρα και προσφέρει μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση: την αμφίδρομη φόρτιση.

Η ιδέα είναι τόσο απλή όσο και μεγαλοφυής: Η μπαταρία υψηλής τάσης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, στην προκειμένη περίπτωση ενός Audi e-tron, όχι μόνο φορτίζεται μέσω του wallbox στο σπίτι αλλά μπορεί επίσης να τροφοδοτήσει με ενέργεια το σπίτι, ως ανεξάρτητο μέσο αποθήκευσης.

Η μπαταρία του e-tron έχει τέτοιο ενεργειακό περιεχόμενο που θα μπορούσε να παρέχει σε ένα σπίτι την απαιτούμενη ενέργεια για περίπου μία εβδομάδα. Εάν ο πελάτης διαθέτει φωτοβολταϊκό σύστημα, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο χρησιμεύει ως προσωρινό μέσο αποθήκευσης για την οικιακά παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Όταν ο ήλιος δεν λάμπει, το όχημα μπορεί να τροφοδοτήσει την αποθηκευμένη ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι.

Η αμφίδρομη φόρτιση στο σπίτι – γνωστή ως Vehicle to Home (V2H) – έχει μεγάλες δυνατότητες μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και αύξηση της σταθερότητας του δικτύου. Σε μία τέτοια εφαρμογή, είναι δυνατή σχεδόν πλήρης ενεργειακή ανεξαρτησία της οικίας από το δίκτυο καθώς και αυξημένη ασφάλεια σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Αυτό που ακούγεται απλό στη θεωρία, απαιτεί υψηλό επίπεδο τεχνητής νοημοσύνης και συντονισμένη αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών τεχνικών συνιστωσών, όσον αφορά στην υποδομή και το όχημα στην πράξη. Η αμφίδρομη φόρτιση επικεντρώνεται κυρίως σε περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες του σπιτιού χρησιμοποιούν το δικό τους φωτοβολταϊκό σύστημα, για να επωφεληθούν από τη βελτιστοποιημένη ως προς το κόστος χρέωση με την οικιακά παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

 

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει