Μπουκώρος: Απλήρωτες εφημερίες νοσοκομειακών ιατρών

Ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας Νέας Δημοκρατίας Χρήστου Μπουκώρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Το ζήτημα των απλήρωτων κανονικών εφημερίων των νοσοκομειακών ιατρών έφερε στο προσκήνιο, για άλλη μια φορά, με ερώτηση του ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος μαζί με άλλους έξι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Στην ερώτηση τονίζονται τα εξής: «Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ε.Σ.Υ. οι νοσοκομειακοί ιατροί παραμένουν απλήρωτοι για τις κανονικές τους εφημερίες, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν γίνεται λόγος για τις πλεονάζουσες εφημερίες, αλλά για τις κανονικές προγραμματισμένες εφημερίες. Η αφερεγγυότητα του Υπουργείου Υγείας και κατ’ επέκταση του Ελληνικού Δημοσίου έχει φέρει τους ιατρούς που δεν πληρώνονται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση.

Το γεγονός μάλιστα πως το ποσό των κανονικών εφημεριών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της τελικής μισθοδοσίας, μειώνει ακόμη περισσότερο το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών των νοσοκομειακών ιατρών. Σε αυτό το σημείο μάλιστα υπενθυμίζεται, πως η τελευταία φορά που καταβλήθηκε το σύνολο των εφημεριών στους ιατρούς ήταν το Δεκέμβριο του 2014. Έκτοτε παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, πληροφορίες, που έρχονται από συνδικαλιστικά όργανα, αναφέρουν ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προχώρησε στην επιλεκτική αποπληρωμή των κανονικών εφημεριών σε μερικά νοσοκομεία της χώρας, ενώ στα υπόλοιπα η κατάσταση εξακολουθεί και παραμένει η ίδια. Επίσης, σε όσους ιατρούς καταβλήθηκαν τα οφειλόμενα ποσά παρατηρήθηκε μείωση της τάξεως του 10-30%. Η περικοπή αυτή ήρθε απροειδοποίητα οδηγώντας σε μεγαλύτερη συρρίκνωση της προβλεπόμενης μισθοδοσίας των νοσοκομειακών ιατρών, οι οποίοι υφίστανται όχι μόνο ψυχολογική και σωματική κόπωση, εξαιτίας των αλλεπάλληλων εφημεριών λόγω ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, αλλά και οικονομική εξαθλίωση, υποτιμώντας το σημαντικό έργο που προσφέρουν.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πώς αιτιολογείτε την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην αποπληρωμή των κανονικών εφημεριών των νοσοκομειακών ιατρών;

2. Για ποιό λόγο έγινε μερική καταβολή της οφειλόμενης μισθοδοσίας σε συγκεκριμένα νοσοκομεία της επικράτειας ενώ σε άλλα εκκρεμεί; Πότε προβλέπετε να καταβληθούν οι οφειλόμενες εφημερίες στο σύνολο των νοσοκομειακών ιατρών;

3. Δόθηκε πράγματι η εντολή για ψαλίδι στα ποσά των κανονικών εφημεριών της τάξεως του 10-30% ;» καταλήγει η ερώτηση των 7 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει