Μπροστά στο δεύτερο κύμα κορωνοϊού, οι Ολλανδοί αποφάσισαν να φορέσουν μάσκα


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2020, 09:54

Αφού η Ολλανδία ακολούθησε διαφορετική στάση στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού υιοθετώντας πολύ πιο χαλαρά περιοριστικά μέτρα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο και τους Ευρωπαίους γείτονές της, τελικά αναγκάστηκε να στραφεί στη χρήση μάσκας και να λάβει μια σειρά άλλων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπίσει «το δεύτερο κύμα» της Covid-19.

Η μάσκα, την οποία οι υγειονομικές αρχές της Ολλανδίας αγνοούσαν μέχρι τώρα και τη θεωρούσαν αναποτελεσματική και αντιπαραγωγική, πλέον «συστήνεται έντονα» στους κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως καταστήματα, μουσεία, σταθμοί και αεροδρόμια.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σε έναν εμπορικό δρόμο της Χάγης, δύο βήματα από το κοινοβούλιο, η αλλαγή είναι αξιοσημείωτη: οι μάσκες έκαναν την εμφάνισή τους στον δημόσιο χώρο.

«Τη βρίσκω άβολη, αλλά τη φοράω διότι δεν θέλω ένα lockdown» εξήγησε η Μαρία Χούβελινγκ, καθηγήτρια Eιδικής Aγωγής, 48 ετών, η οποία θα ήθελε η χρήση μάσκας να γίνει υποχρεωτική «προκειμένου να μην εξαπλωθεί κι άλλο ο ιός».

Στην Ολλανδία πλέον απαγορεύεται να δέχεται κανείς περισσότερους από τέσσερις ανθρώπους στο σπίτι του ή να παρακολουθήσει στο γήπεδο μια αθλητική διοργάνωση: τα νέα μέτρα έχουν γίνει δεκτά με μεικτά αισθήματα από τους Ολλανδούς. Λόγω του ρεαλισμού τους αναγκάζονται να τα δεχθούν, αλλά για πόσο καιρό;

Εξάλλου τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 22:00, την ώρα με την περισσότερη κίνηση, καταγγέλλει με «ένα αίσθημα αδικίας» ο Μπας Σβίλενς, που διαθέτει δύο χώρους εστίασης στη Χάγη. «Όλος ο χώρος της εστίασης περνά μια δύσκολη χρονιά. Και δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε στη συνέχεια» πρόσθεσε.

«Αλλαγή της τάσης»

Από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ολλανδία έχουν καταγραφεί 117.551 κρούσματα και 6.393 θάνατοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση βασιζόταν κυρίως στην τηλεργασία και την τήρηση της απόστασης του ενάμισι μέτρου για να αντιμετωπίσει την Covid-19 και όχι στο κλείσιμο των καταστημάτων ή στη χρήση μάσκας, η οποία είναι υποχρεωτική μόνο στα μέσα μεταφοράς.

Όμως μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ζήτησε την Τετάρτη από τους συμπατριώτες του να φορούν μάσκα «σχεδόν παντού όπου δεν μπορούμε να δούμε τον ουρανό» στη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο. Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη στην ολλανδική κάτω βουλή, πολλά κόμματα ζήτησαν να ανακοινωθούν οδηγίες που θα ισχύουν για όλη τη χώρα.

Ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός όμως αρνήθηκε να καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους, πέρα από τα μέσα μεταφοράς, προτιμώντας να αφήσει την πρωτοβουλία τους καταστηματάρχες να αρνούνται την είσοδο στους πελάτες που δεν φορούν μάσκα.

Με αυτό τον τρόπο ο Ρούτε υπέκυψε στις πιέσεις που του ασκούν κάποιοι πολιτικοί και αυξανόμενη μερίδα της κοινής γνώμης να λάβει πιο αυστηρά μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, αν και ο ίδιος παραμένει επιφυλακτικός: «Δεν είναι ότι στην Ισπανία ή τη Γαλλία δούλεψαν (τα μέτρα)» κατήγγειλε πρόσφατα.

Το ολλανδικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM), το οποίο συμβουλεύει την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, παρατήρησε άνοδο των κρουσμάτων, κάτι που συμβαίνει και σε άλλες χώρες, και νωρίτερα από το αναμενόμενο.

«Βρισκόμαστε πραγματικά στην αρχή του δεύτερου κύματος τώρα και παρατηρούμε αύξηση των νοσηλειών και του αριθμού των ασθενών που εισάγονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας» σχολίασε η Σούζαν φαν ντεν Χοφ, διευθύντρια του Κέντρου Επιδημιολογίας του RIVM.

«Αυτό μάλλον οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων στη διάρκεια του καλοκαιριού και στο γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι πιο χαλαροί και ακολουθούν λιγότερο τους κανόνες» πρόσθεσε η ίδια, εξηγώντας ότι με τον χειμώνα να πλησιάζει αναμένει «μια φορτωμένη περίοδο» για τα νοσοκομεία.

«Όμως δεν είναι ποτέ αργά για να δράσουμε» εκτίμησε η επιδημιολόγος. «Αν οι άνθρωποι αρχίσουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τα μέτρα και αν εφαρμοστούν πιο αυστηροί περιορισμοί για όλους, μπορούμε να αλλάξουμε την τάση».

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει