Μόλις ένας στους δέκα Αυστριακούς θέλει να παραιτηθεί από τη χρήση μετρητών Τα “μετρητά” εξακολουθούν να παραμένουν ιδιαίτερα προσφιλή στους Αυστριακούς πολίτες για τις συναλλαγές τους, όπως διαπιστώνεται σε δημοσκόπηση διεθνούς τραπεζικού ομίλου που διεξήχθη σε 13 χώρες της Ευρώπης, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην Αυστρία μόλις ένας στους δέκα κατοίκους θα ήθελε να παραιτηθεί μελλοντικά από την χρησιμοποίηση μετρητών, ενώ στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι ένας στους πέντε, με την μικρότερη προτίμηση στα μετρητά να καταγράφεται στην Τουρκία, όπου σχεδόν ο ένας στους δύο κατοίκους φαίνεται πρόθυμος να εγκαταλείψει τον τρόπο πληρωμής με μετρητά.

Πρόσφατη μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Βιέννης, για λογαριασμό της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και του διεθνώς γνωστού “Νομισματοκοπείου Αυστρίας”, κατέγραφε ότι για την συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών τους, σε ποσοστό 80%, οι Αυστριακοί εξακολουθούν και θα εξακολουθήσουν και στο μέλλον να χρησιμοποιούν μετρητά.

Μάλιστα, αυτό ισχύει και για τις νεαρές ηλικίες, όπου το ποσοστό εκείνων που επιθυμούν να συνεχίσουν και στο μέλλον να χρησιμοποιούν μετρητά για τις συναλλαγές τους κυμαίνεται επίσης μεταξύ 70 και 80%, τόνισε κατά την παρουσίαση της έρευνας, ο γενικός διευθυντής του “Νομισματοκοπείου Αυστρίας” Γκέρχαρντ Στάρζιχ.

Από την πλευρά του, ο Τόμας Στέλτσερ, ο κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της ‘Ανω Αυστρίας — στην πρωτεύουσα του οποίου, Λιντς, έγινε η παρουσίαση της έρευνας– τόνισε την σημασία των μετρητών, κυρίως σε συνάρτηση με την σωστή εμπειρία των παιδιών στην διαχείριση των χρημάτων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό είναι αναγκαίο, καθώς στην Αυστρία αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ο αριθμός των χρεωμένων νοικοκυριών, ειδικότερα νεαρότερων ηλικιών, και αυτός είναι ο λόγος της ενημερωτικής εκστρατείας-πρωτοβουλίας που ξεκίνησε πολύ πρόσφατα, η ομόσπονδη κυβέρνηση στα σχολεία της ‘Ανω Αυστρίας σε συνεργασία με το “Νομισματοκοπείο Αυστρίας”.

Όπως επισήμανε ο κυβερνήτης της ‘Ανω Αυστρίας, η αναγκαιότητα είναι μεγάλη γιατί χρήματα που κανείς δεν τα έχει και τα δανείζεται (πιστωτικές, χρεωστικές κάρτες, κ.α.) ποτέ δεν είναι δικά του χρήματα – ακόμη και σε περιόδους χαμηλών επιτοκίων – και για αυτό τον λόγο είναι σημαντικό αυτό να γίνει κατανοητό από τις νεαρές ηλικίες και προς τούτο μεγάλη είναι η σημασία της χρησιμοποίησης μετρητών στις συναλλαγές.

Ήδη σε μία πρώτη αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιηθεί στη χώρα πριν από τρία χρόνια, οι Αυστριακοί στη συντριπτική τους πλειονότητα, σε ποσοστό 69%, δήλωναν σαφώς πως και στο μέλλον θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν κυρίως μετρητά για τις συναλλαγές τους.

Πηγή: euro2day.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει