Μ. Χρυσοβελώνη: Η ΕΒΕΤΑΜ να αναλάβει την πιστοποίηση των εγκαταστάσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση της Βουλευτή Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνας Χρυσοβελώνη, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Παρέμβαση στους αρμόδιους Υπουργούς Τουρισμού και Ανάπτυξης σχετικά με τον έλεγχο ποιότητας παιδότοπων και το Νομοθετικό πλαίσιο προδιαγραφών κατασκευής μηχανημάτων για περιοδεύοντα θεάματα και πάρκα αναψυχής κάνει η βουλευτής Μαγνησίας των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη με αφορμή τον τραγικό θάνατο παιδιού σε παιδική χαρά στην Αθήνα. Η βουλευτής κατέθεσε αναφορές στην Υπουργό Τουρισμού και στον Υφυπουργό Ανάπτυξης επισυνάπτοντας αντίστοιχες επιστολές της ΕΒΕΤΑΜ, που αποτελεί και τον μοναδικό φορέα ελέγχου και πιστοποίησης.

Συγκεκριμένα στην αναφορά της προς την Υπουργό Τουρισμού κ. Κεφαλογιάννη, η βουλευτής Μαγνησίας υπογραμμίζει την ανάγκη ελέγχου και πιστοποίησης των παιδότοπων από την ΕΒΕΤΑΜ βάσει της σχετικής νομοθεσίας (ΚΥΑ 36873/ΦΕΚ/1364/Β/02.08.2007).

«Σας παρακαλώ να εξετάσετε ουσιαστικά την συνημμένη αναφορά, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις επισημάνσεις του Προέδρου της ΕΒΕΤΑΜ, προκειμένου να ολοκληρωθούν άμεσα όλοι οι επιβαλλόμενοι έλεγχοι με στόχο τη νομιμοποίηση της λειτουργίας όλων των παιδότοπων που δραστηριοποιούνται εντός των διαφόρων τουριστικών καταλυμάτων» υπογραμμίζει η βουλευτής.

Στην επιστολή του προέδρου της ΕΒΕΤΑΜ κ. Θωμά Παπαλιάγκα υπογραμμίζεται ότι σε τουριστικά καταλύματα της χώρας λειτουργούν σήμερα πολλοί παιδότοποι, οι οποίοι δεν έχουν ποτέ ελεγχθεί και δεν έχουν πιστοποιηθεί, όπως επιβάλλει η σχετική νομοθεσία και επομένως δεν διαθέτουν νόμιμη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας. «Είναι κρίμα, σε μία περίοδο κατά την οποία έχει επιτευχθεί μία σημαντικότατη αύξηση του αριθμού των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας, σε ευόδωση της εθνικής προσπάθειας και των πολιτικών του Υπουργείου σας, η προσπάθεια να ακυρωθεί από την επανάληψη ενός απευκταίου – πλην όμως ουδόλως απίθανου – περιστατικού ανάλογου με αυτό που συνέβη στην Αργυρούπολη.

Η ΕΒΕΤΑΜ είναι ο ελληνικός φορέας πιστοποίησης και ελέγχων δημοσίου συμφέροντος και έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να ελέγχει και να πιστοποιεί τους παιδότοπους της χώρας. «Η εταιρία μας είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού, για την ταχεία ολοκλήρωση όλων των επιβαλλόμενων ελέγχων, ώστε να νομιμοποιηθεί η λειτουργία όλων των παιδότοπων που δραστηριοποιούνται στα τουριστικά καταλύματα. Θεωρούμε ιδιαίτερα κρίσιμη την μεταξύ μας συνεργασία, ώστε πλέον να καταστεί απολύτως σαφές σε κάθε ξενοδοχείο ή κατάλυμα ή τουριστικό θέρετρο ότι όλοι οι παιδότοποι, παιδικές χαρές και λούνα πάρκ χρήζουν πιστοποίησης προκειμένου να λειτουργήσουν νόμιμα και κυρίως ακίνδυνα» επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Παπαλιάγκας.

Εξάλλου στην αναφορά της προς τον Υφυπουργό Ανάπτυξης η κ. Χρυσοβελώνη αποστέλλει άλλη επιστολή του προέδρου της ΕΒΕΤΑΜ κ. Παπαλιάγκα σχετικά με την έλλειψη επαρκούς νομοθετικού πλαισίου σε ό,τι αφορά στις προδιαγραφές κατασκευής μηχανημάτων για περιοδεύοντα θεάματα και πάρκα αναψυχής καθώς επίσης και για τη διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης αυτών.

Ζητά από τον Υπουργό να εξετάσει ουσιαστικά την συνημμένη αναφορά, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις επισημάνσεις του Προέδρου της ως άνω εταιρείας, προκειμένου να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία να προβλέπει ότι ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η λειτουργία των κατασκευών και μηχανημάτων πρέπει να διέπεται και να πιστοποιείται από τα προβλεπόμενα στο πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 13814:2004.

Συγκεκριμένα στην επιστολή του προς τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Σκορδά ο πρόεδρος της ΕΒΕΤΑΜ κ. Παπαλιάγκας υπογραμμίζει – πάλι με αφορμή του τραγικό συμβάν στο λούνα πάρκ της Αργυρούπολης- ότι δεν υφίσταται επαρκές νομοθετικό πλαίσιο σε ό, τι αφορά στις προδιαγραφές κατασκευής μηχανημάτων για περιοδεύοντα θεάματα και πάρκα αναψυχής. Ο πρόεδρος της ΕΒΕΤΑΜ επισημαίνει με έμφαση ότι είναι επιβεβλημένο να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία να προβλέπει ότι ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η λειτουργία των κατασκευών και μηχανημάτων πρέπει να διέπεται και να πιστοποιείται από την ΕΒΕΤΑΜ και το πιστοποιητικό αυτό να αποτελεί απαραίτητο έγγραφο για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας από τις αρμόδιες Αρχές. Μάλιστα η ΕΒΕΤΑΜ, όπως αναφέρει ο πρόεδρος, τίθεται στη διάθεση των αρμοδίων Υπηρεσιών για την προετοιμασία του σχετικού νομοσχεδίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει