Νέα πρόσωπα θα δώσουν “τo φιλί της ζωής” στον Βόλο που μαραζώνει

ΑΡΘΡΟ του Νάσιου Αποστόλου, τοπ. Δημοτικού συμβούλου Βόλου, Επιμελητηρίου Νέων Επιχειρηματιών, θεολόγου

Το ότι ο Βόλος, η πόλη στην οποία ζούμε, είναι μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας, είναι μια διαπίστωση που συμμεριζόμαστε όλοι μας. Πρόκειται για μια πόλη ευλογημένη, όπως εξάλλου και ολόκληρος ο Νομός Μαγνησίας. Μια πόλη με αρκετό πληθυσμό, μεγάλο λιμάνι, στην μέση της Ελλάδας, με τεράστια βιομηχανική παραγωγή (τουλάχιστον μέχρι πρότινος…), σιδηροδρομικό δίκτυο, ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο και ένα πολιτικό, τεράστιες τουριστικές δυνατότητες.

Εντούτοις, θεωρώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών του καλλικρατικού πλέον Δήμου Βόλου, πιστεύει ότι η πόλη μας βρίσκεται σε ένα “μαρασμό”. Άποψη απολύτως δικαιολογημένη, εάν συνειδητοποιήσουμε ότι παρόλες τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας, πληττόμαστε άγρια από μια αποβιομηχάνιση της περιοχής μας.

Καθημερινά διαβάζουμε στον τοπικό μας Τύπο για λουκέτα στα εργοστάσια, εκ περιτροπής εργασία στους εργαζομένους κ.α.
Ταυτόχρονα, εδώ και χρόνια ακούμε ότι θα τελειώσει ο περιφερειακός του Βόλου, χωρίς ωστόσο να προχωρά η αποπεράτωση ενός δρόμου που θα διευκολύνει αφάνταστα την καθημερινή μας διαβίωση, αλλά και την διέλευση χιλιάδων επισκεπτών και τουριστών.
Για το μέλλον του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου, που τους χειμερινούς μήνες παραμένει κλειστό, δεν μπορούμε ακόμη να συνεννοηθούμε.
Πολλοί συμπολίτες μας αναρωτιούνται: Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη έλλειψη επενδύσεων, μεγάλα επενδυτικά σχέδια που συνεχώς εξαγγέλλονται και ποτέ δεν υλοποιούνται;

Γιατί τόσες χαμένες ευκαιρίες στην περιοχή μας; Θα βρούμε άμεσα τον προσανατολισμό μας τον παραγωγικό και οικονομικό; Τι φταίει και κάθε φορά που έρχονται στο λιμάνι μας κρουαζιερόπλοια, οι τουρίστες -πλην όσων επιβιβάζονται για Μετέωρα και Μακρινίτσα- αφήνονται μόνοι τους να ψάχνουν να βρούνε το εμπορικό κέντρο και αγορά της πόλης, χωρίς να υπάρχουν λεωφορειάκια να τους μεταφέρουν εκεί;

Σε ένα ακριβώς χρόνο πρόκειται να διεξαχθούν Δημοτικές εκλογές. Έχοντας και την ιδιότητα του νέου συμβούλου της Δημοτικής Ενότητας Βόλου, θα θελα να δημοσιοποιήσω μέσω του παρόντος άρθρου μου ορισμένες σκέψεις μου για τις εκλογές αυτές. Πρόκειται ωστόσο για σκέψεις και απόψεις που εκφράζουν θεωρώ δεκάδες πολίτες του Δήμου Βόλου, όπως τουλάχιστον τις καταγράφω εγώ από την καθημερινή μου επαφή μαζί τους:

1) Στις ερχόμενες αυτές εκλογές θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχουν, να θέσουν υποψηφιότητα, πολλά νέα πρόσωπα. Νέα πρόσωπα υπό την έννοια της ηλικίας καταρχήν… Οι νέοι οφείλουν να επιδιώξουν την δική τους συμμετοχή, την δική τους ευκαιρία και κυρίως την δική τους ελπίδα. Να στείλουμε το μήνυμα για μια τοπική αυτοδιοίκηση αντισυμβατική, ανατρεπτική, νεανική. Για μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα είναι το πραγματικό πεδίο ουσιαστικής και ανοιχτής πολιτικής συμμετοχής των νέων ανθρώπων.

2) Οι ερχόμενες εκλογές δε θα έχουν αναμφισβήτητα καμία σχέση με όλες τις προηγούμενες. Μετά την απαξίωση της πολιτικής ,αλλά και σχεδόν όλων των πολιτικών στα μάτια των πολιτών, τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν και στις Δημοτικές εκλογές οι συμπολίτες μας θα είναι διαφορετικά. Αρκετοί ψηφοφόροι δε θα θέλουν να ψηφίσουν ξανά πρόσωπα που για πολλά χρόνια εκλέγονται συνεχώς οι ίδιοι, επιλέγοντας έτσι να φέρουν στα Δημοτικά Συμβούλια πρόσωπα που θα είναι καινούρια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

3) Πολλοί συμπολίτες μας δε θα θελήσουν να υπερψηφίσουν ξανά << επαγγελματίες πολιτικούς>>. Στο σημείο αυτό είμαι της άποψης ότι θα πρέπει να καθιερωθεί θητεία το ανώτερο δύο πενταετιών για όλους τους πολιτικούς, είτε πρόκειται για βουλευτές, είτε για δημάρχους, περιφερειάρχες, δημοτικούς συμβούλους, κ.α. Πιστεύω ότι ο πολιτικός αυτό που είναι προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, θα το πράξει τα πρώτα χρόνια…

4) Οι πολίτες επιθυμούν να το εκπροσωπούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρόσωπα από όσο το δυνατόν περισσότερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα. Το ότι έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια να εκλέγονται στα δημοτικά συμβούλια σύμβουλοι προερχόμενοι ως επί το πλείστον από τα επαγγέλματα των γιατρών και των δικηγόρων, είναι ένα γεγονός που θεωρώ και εγώ ότι πρέπει να αρχίζει να αλλάζει.

Στα δημοτικά συμβούλια πρέπει να συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, αλλά και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και εμπορικού μας κόσμου, ώστε να μην παρατηρούμε φαινόμενα καταπολέμησης ή και απαξίωσης του επιχειρηματικού κλάδου της πόλης του Βόλου, όπως π.χ, από την παρούσα Δημοτική Αρχή με μια σειρά μέτρων ( συνεχή αφαίρεση αδειών καταστημάτων, τοποθέτηση κορυνών,κ.α).

5) Θεωρώ ότι πρέπει επιτέλους να προχωρήσουμε σε μια ακομμάτιστη Τοπική Αυτοδιοίκηση!.Να μην αφήνουμε τα πολιτικά κόμματα να επιβάλλουν τους αρεστούς τους ως υποψηφίους για δημοτικούς συμβούλους, Δημάρχους κ.α.

Δεν είναι δυνατόν ακόμη και στη σημερινή εποχή να βλέπουμε να αναδεικνύονται και να <<προωθούνται>> πρόσωπα άγνωστα στους πολίτες, χωρίς καμιά διάκριση στον επαγγελματικό τους τομέα, χωρίς ούτε καν ένα << ένσημο>>, μόνο και μόνο επειδή προέρχονται από κάποιο βουλευτικό γραφείο ή επειδή διαθέτουν χρήματα ώστε να εξασφαλίσουν την εκλογή τους…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει