Νέα σελίδα για το Θέατρο της οδού Κυκλάδων

Με το έργο «Τέφρα και σκιά» του Χάρολντ Πίντερ ανοίγει στις 23 Οκτωβρίου η θεατρική σεζόν για το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής, σηματοδοτώντας και το πέρασμα στη νέα εποχή του.

Χτίζοντας γέφυρες με τη σπουδαία ιστορία του ιδρυτή του και με το βλέμμα ταυτόχρονα στραμμένο μπροστά, o πολιτιστικός οργανισμός «Λυκόφως» του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου αναλαμβάνει για τα επόμενα δέκα χρόνια το ιστορικό θέατρο της Κυψέλης.

«Είναι μεγάλη μου χαρά αλλά και ευθύνη η ανάληψη του θεάτρου της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής για τα επόμενα 10 χρόνια, ένα θέατρο που θα ξαναζωντανέψει υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της «Λυκόφως», η οποία οφείλει να πορευθεί με σεβασμό στο πνεύμα του έργου του Λευτέρη Βογιατζή διατηρώντας πάντα την ποιότητα, την αναζήτηση και τον πειραματισμό μέσα από μια αδιάκοπη προσπάθεια εξέλιξης και δημιουργίας» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο θεατρικός παραγωγός και ιδρυτής του Πολιτιστικού Οργανισμού «Λυκοφως», Γιώργος Λυκιαρδόπουλος.

Έχοντας κοντά του καλλιτέχνες, με τους οποίους συνεργάστηκε ο Λευτέρης Βογιατζής, σκοπός της νέας εποχής του θεάτρου είναι να αντλήσει έμπνευση από το έργο και το πνεύμα του, αλλά και να δημιουργήσει ταυτόχρονα ένα ρεπερτόριο με νέες παραστάσεις και νέες καλλιτεχνικές προτάσεις.

Παράλληλα, επιστρέφουν δυναμικά τα σεμινάρια και τα εργαστήρια της «Νέας Σκηνής», στα οποία ανιχνεύεται ο τρόπος με τον οποίο δούλευε ο ίδιος και στα οποία θα διδάξουν καλλιτέχνες που δούλεψαν μαζί του, όπως η Αμαλία Μουτούση, ο Νίκος Κουρής, ο Γιώργος Σκεύας και άλλοι.

Επίσης, προγραμματίζεται η αξιοποίηση του πολύτιμου και σπάνιου οπτικοακουστικού αρχείου του Λευτέρη Βογιατζή που έχει δωριστεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, καθώς και η συντήρηση στην ανανεωμένη αποθήκη του θεάτρου των πολύτιμων κοστουμιών, σκηνικών και εκδόσεων της «Εταιρείας των φίλων της Τέχνης του Θεάτρου». Μια παρακαταθήκη με αξία ιστορική, εκπαιδευτική και καλλιτεχνική, η οποία θα πραγματοποιηθεί από την «Εταιρεία των Φίλων της Τέχνης του Θεάτρου» σε συνεργασία με τη «Λυκόφως».

Ρεπερτόριο

Τη σεζόν πρόκειται να ανοίξει, στις 23 Οκτωβρίου, το έργο «Τέφρα και Σκιά» του Χάρολντ Πίντερ σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα και σε μετάφραση της Τζένης Μαστοράκη με πρωταγωνιστές τον Δημήτρη Ήμελλο και τη Μαρία Σκουλά.

Το έργο πρωτοανέβηκε από τον Λευτέρη Βογιατζή το 2000 με τη Ρένη Πιττακή και τον ίδιο επί σκηνής. Τα φιλμς που αποτελούσαν μέρος της παράστασης του 2000 είχε υπογράψει ο Γιώργος Σκεύας. Στο φουαγιέ του θεάτρου, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πριν την έναρξη της παράστασης video-installation με πλάνα αδημοσίευτα από το πρώτο ανέβασμα του έργου, είκοσι χρόνια μετά.

Το έργο-σταθμός της ρώσικης δραματουργίας «Συμφορά από το πολύ μυαλό» του Αλεξάντρ Γκριμπογέντοφ θα παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο του 2020 στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού, με έναν επιλεγμένο 13μελή θίασο ως επί το πλείστον νέων ηθοποιών.

Το θεμελιώδες αυτό κείμενο ανέβηκε για πρώτη φορά από τον Λευτέρη Βογιατζή το 1986 και έκτοτε δεν παρουσιάστηκε ποτέ ξανά στην Ελλάδα. Η παράσταση σηματοδοτεί την επιστροφή του Στάθη Λιβαθινού στο ελεύθερο θέατρο, καθώς πρόκειται για την πρώτη του σκηνοθεσία μετά τη θητεία του ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει