Νέες πολύνεκρες συγκρούσεις μεταξύ στρατού και τζιχαντιστών
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021, 03:22

Τουλάχιστον 12 μέλη των ένοπλων δυνάμεων του Νίγηρα και «δεκάδες τρομοκράτες» σκοτώθηκαν το Σάββατο σε σφοδρές μάχες στο δυτικό τμήμα της χώρας, στη λεγόμενη ζώνη των «τριεθνών συνόρων», ανακοίνωσε χθες Κυριακή το υπουργείο Άμυνας στη Νιαμέ.

Οι «αψιμαχίες» έγιναν «πέντε χιλιόμετρα» από το χωριό Φαντιό ανάμεσα σε μέλη του στρατού του Νίγηρα και «εκατοντάδες οπλισμένους τρομοκράτες», με τον επίσημο απολογισμό να κάνει λόγο για 12 στρατιωτικούς «πεσόντες στο πεδίο της τιμής» και «οκτώ τραυματίες», ενώ, «στην πλευρά του εχθρού», αρκετές «δεκάδες τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν» (σ.σ.: σκοτώθηκαν), σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου.

«Αρκετές μοτοσικλέτες» των επιτιθέμενων «καταστράφηκαν», ενώ κατασχέθηκαν «μέσα επικοινωνίας». Αρχικά, οι στρατιωτικοί «αμύνθηκαν σθεναρά και προκάλεσαν δεκάδες απώλειες στις τάξεις του εχθρού», προτού «κατακλυστούν από τον αριθμό τους», αντιμέτωποι με υπέρτερη δύναμη, εξηγείται στο δελτίο Τύπου.

Όμως «ενισχύσεις», που εστάλησαν από τις πόλεις «Ουανζαρμπέ και Τερά», καθώς και η «αεροπορική υποστήριξη» συνέβαλαν «να τραπεί ο εχθρός σε φυγή, εγκαταλείποντας δεκάδες νεκρούς και υλικό» στο πεδίο της μάχης, κατά την ίδια πηγή.

Η Φαντιό είναι αγροτική κοινότητα στη νομαρχία Τερά, στην περιφέρεια Τιλαμπέρι, όπου εξαπολύουν συχνά επιθέσεις τζιχαντιστικές οργανώσεις οι οποίες ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, είτε στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Τον Μάιο, πέντε χωρικοί σκοτώθηκαν στο Φαντιό από «ορδή τρομοκρατών που κατέφθασε με μοτοσικλέτες» ενώ η χώρα γιόρταζε το Έιντ αλ Φιτρ, το τέλος του μήνα του Ραμαζανιού. Στην επίθεση είχαν τραυματιστεί σοβαρά άλλοι δύο άνθρωποι και είχε πυρποληθεί εκκλησία.

Στα τέλη Ιουνίου δύο πολίτες, ένας διευθυντής σχολείου κι ένας συνταξιούχος επιθεωρητής της αστυνομίας, δολοφονήθηκαν και βοοειδή κλάπηκαν στην ίδια κοινότητα.

Πέραν των ενεργειών τζιχαντιστικών οργανώσεων στο Σαχέλ, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους στη Σαχάρα (ΙΚΣ), στο δυτικό του τμήμα, ο Νίγηρα είναι επίσης αντιμέτωπος με τη δράση της Μπόκο Χαράμ και του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ) στο νοτιοανατολικό του τμήμα, στα σύνορα με τη Νιγηρία.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει