Να ανασταλούν οι κυρώσεις σε χώρες όπως το Ιράν όσο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020, 19:09

Η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ τάχθηκε σήμερα υπέρ της αναστολής των κυρώσεων σε χώρες όπως το Ιράν, η Κούβα, η Βόρεια Κορέα, η Βενεζουέλα και η Ζιμπάμπουε λόγω τη κρίσης του κορωνοϊού.  

«Σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς, θα πρέπει να αποδυναμωθούν ή να ανασταλούν οι κυρώσεις -όσο διαρκεί η κρίση- οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ιατρική περίθαλψη, προκειμένου να προστατευθούν εκατομμύρια ζωές. Οι κάτοικοι των χωρών που υπόκεινται σε κυρώσεις δεν είναι υπεύθυνοι για την πολιτική της κυβέρνησής τους. Επιπλέον, εάν το σύστημα υγείας σε μια από αυτές τις χώρες είναι ασθενές, αυξάνεται ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε.

«Περίπου 1.800 άνθρωποι πέθαναν από τον ιό μόνο στο Ιράν, ενώ βρίσκονται σε κίνδυνο γειτονικές χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Κυρώσεις όπως λ.χ. κατά των εθνικών τραπεζών, εμπόδισαν τις χώρες να εξοπλιστούν κατά της επιδημίας και εξέθεσαν τους ιδιαίτερα ευάλωτους πολίτες σε θανάσιμους κινδύνους. Ειδικότερα, δεν πρέπει να εμποδίζεται το ιατρικό προσωπικό στη μάχη του κατά του κορωνοϊού εξαιτίας της έλλειψης εφοδιασμού με το απαραίτητα μέσα», πρόσθεσε η Μπατσελέτ.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020, 19:09

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει