Να διενεργηθεί «διαφανής» έρευνα για τον βομβαρδισμό που σκότωσε οκτώ ανθρώπους στην ΥεμένηΗ κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε την Πέμπτη από τη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας να διενεργηθεί «διαφανής» έρευνα για το πυραυλικό πλήγμα το οποίο στοίχισε τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πέντε παιδιών, πλάι σε ένα νοσοκομείο στην Υεμένη.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ «Save the Children», ένας πύραυλος έπληξε την Τρίτη πρατήριο καυσίμων σε μικρή απόσταση από την είσοδο του νοσοκομείου Κιτάφ, που απέχει περίπου εκατό χιλιόμετρα από τη Σαάντα, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Πρόκειται για ένα «τραγικό» νέο, έκρινε ο Ρόμπερτ Παλαντίνο, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ «ζητούν μια διαφανή έρευνα».

«Θα συνεχίσουμε να ζητούμε από όλα τα [εμπόλεμα] μέρη να λαμβάνουν τα προσήκοντα μέτρα για να μειώνεται ο κίνδυνος θυμάτων μεταξύ των αμάχων», πρόσθεσε ο Παλαντίνο, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

Η στρατιωτική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία δέχεται επιμελητειακή και διπλωματική υποστήριξη από τις ΗΠΑ στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι — που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν — στην Υεμένη.

Η αμερικανική Γερουσία, εξοργισμένη ιδίως για τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον Οκτώβριο του 2018 από μια ομάδα εκτελεστών που έστειλε το Ριάντ στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, έχει απαιτήσει από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει την αμερικανική υποστήριξη και να αποσύρει όλους τους αμερικανούς στρατιωτικούς που έχουν αναπτυχθεί για τον σκοπό αυτό.

Ο πόλεμος στην Υεμένη, που μπήκε σε νέα φάση με την επέμβαση της συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία τον Μάρτιο του 2015, έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ανάμεσα στα θύματα του πυραυλικού πλήγματος στο πρατήριο ήταν στέλεχος του νοσοκομείου και τα δύο παιδιά του, σύμφωνα με τη «Save the Children», που προσφέρει βοήθεια στο νοσοκομείο. Ο βομβαρδισμός εξάλλου είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν ακόμη οκτώ άμαχοι.

Πηγές: ΑΠΕ, AFP, Reuters


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019, 05:16

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει