Να μη γίνει η υπόθεσή μου ένας περισπασμός στην ανθρωπιστική κρίση στη ΜεσόγειοΗ Γερμανίδα πλοίαρχος του πλοίου Sea-Watch 3, Καρόλα Ρακέτε, η οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες στην Ιταλία για αντίσταση κατά της αρχής και για αρωγή σε παράτυπους μετανάστες, δήλωσε ότι η υπόθεσή της δεν θα πρέπει να γίνει ένας περισπασμός από την ανθρωπιστική κρίση στην Μεσόγειο.

Η 31χρονη συνελήφθη στη Λαμπεντούζα, καθώς αγνόησε την απαγόρευση των ιταλικών αρχών και έδεσε το πλοίο για να αποβιβάσει 40 μετανάστες που είχε διασώσει και οι οποίοι παρέμεναν αποκλεισμένοι μέσα στο πλοίο για περισσότερο από δύο εβδομάδες. Τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό για λίγες μέρες και έπειτα αφέθηκε ελεύθερη. Εξακολουθούν να εκκρεμούν κατηγορίες εναντίον της.

«Ενώ μεγάλο μέρος της προσοχής είναι στραμμένο πάνω μου, η κατάσταση στην Μεσόγειο συνεχίζει να είναι όπως ήταν», είπε η νεαρή πλοίαρχος στη Sea-Watch, τη γερμανική ΜΚΟ στην οποία εργάζεται. Μιλούσε από μυστική τοποθεσία στην Σικελία όπου κρύβεται εξαιτίας απειλών που έχει δεχτεί.

«Κάθε μέρα υπάρχουν σκάφη που αναχωρούν από τις λιβυκές ακτές, πρόσφυγες που δραπετεύουν από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στην Λιβύη», πρόσθεσε η Ρακέτ«Τους απαγάγουν, τους βασανίζουν, τους πωλούν ως σκλάβους».

Μετά από μια ραγδαία πτώση στις αφίξεις μεταναστών, οι αριθμοί άρχισαν να αυξάνονται από τον Ιούνιο, με τους παράνομους διακινητές ανθρώπων να οδηγούν όλο και περισσότερο σκάφη σε διεθνή ύδατα για να ξεφύγουν από την λιμενική ακτοφυλακή που χρηματοδοτείται από την Ιταλία. Οι αξιωματούχοι της Λιβύης αρνούνται κατηγορίες για κακοποιήσεις και λένε ότι οι μετανάστες κρατούνται για δική τους προστασία.

«Αυτό που απαιτούμε είναι πολύ σαφές», τόνισε η νεαρή Γερμανίδα. «Όλα τα πολιτικά πλοία διάσωσης, τα οποία κρατούνται, να αφεθούν ελεύθερα ώστε οι επιχειρήσεις διάσωσης να είναι και πάλι εφικτό να γίνουν».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι έχει επανειλημμένως καταγγείλει τη Ράκετε, αποκαλώντας την «πειρατή» και «εγκληματία», υποσχόμενος ότι θα την απελάσει από την Ιταλία.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019, 23:56

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει