Να μπλοκάρει τον Ερντογάν στη Λιβύη επιχειρεί η Ευρώπη

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε διπλωματικό επίπεδο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ήδη δύο πολύ σημαντικά ραντεβού έχουν προγραμματίσει οι εμπλεκόμενες χώρες προκειμένου να αναχαιτήσουν τις επιθετικές κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν στην περιοχή, τις οποίες «σφραγίζει» με την αποστολή στρατού στη Λιβύη.

Η πρώτη συνάντηση έχει κανονιστεί για απόψε, Τρίτη στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθούν ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας. Ενώ το δεύτερο ραντεβού, που θα έχει και ελληνική συμμετοχή, έχει οριστεί για αύριο στο Κάϊρο, όπου θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών, της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Οι συναντήσεις αυτές έρχονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή, καθώς κλιμακώνεται η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου μετά και την ανακοίνωση του προέδρου της Τουρκίας, για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη, με σκοπό την ενίσχυση της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης, στην Τρίπολη υπό τον πρωθυπουργό, Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Η συνάντηση των Βρυξελλών

Σύμφωνα ωστόσο με το AFP, το οποίο επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες για να μιλήσουν, μαζί και με τον επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, τόσο για το θέμα του Ιράν, όσο και για την κατάσταση στη Λιβύη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, το οποίο επικαλείται το AFP, ο Βρετανός υπουργός Ντόμινικ Ράαμπ θα έχει πρώτα μια κατ’ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν, προτού συμμετάσχουν στη συνάντηση ο Ιταλός ομόλογός τους Λουίτζι Ντι Μάιο και ο Γερμανός Χάικο Μάας, για να μιλήσουν για την λιβυκή κρίση.

Οι ΥΠΕΞ της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας θα συζητήσουν στη συνέχεια οι τρεις τους την αύξηση της έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν μετά τη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το AFP.

Εξάλλου, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΕ που επικαλείται το Reuters, σε ξεχωριστή συνάντηση η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ενδέχεται να συζητήσουν για τη θέση τους όσον αφορά την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, πριν από τη σύνοδο όλων των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα γίνει την Παρασκευή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών συναντώνται τέσσερις ημέρες μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί με αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη, η οποία αναζωπύρωσε τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Οι Ευρωπαίοι εκφράζουν επίσης φόβους για μια όξυνση της κρίσης ασφάλειας στην Λιβύη, την επομένη της ανακοίνωσης από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ότι κατέλαβαν την Σύρτη.

Εξάλλου και το Reuters μετέδωσε επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να συζητήσει για την κρίση που προκλήθηκε από τον φόνο του πρώην διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης Σουλεϊμανί και για την Λιβύη.

«Ο υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με Ευρωπαίους εταίρους του για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο του Σουλεϊμανί και όσον αφορά την κλιμακούμενη σύγκρουση στη Λιβύη», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

 

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει