Να παρέμβει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για να ανακληθούν οι αμερικανικές κυρώσεις στον ΥΠΕΞ ΖαρίφΤο Ιράν προέτρεψε χθες Τρίτη τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες να παρέμβει προκειμένου να ανακληθούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, διαβλέποντας στα αμερικανικά μέτρα ένα «επικίνδυνο προηγούμενο».

Σε επιστολή που απευθύνει στον Γκουτιέρες, ο πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι προχώρησε σε μια «ξεδιάντροπη παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου» και προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τη συμπεριφορά των ΗΠΑ.

«Ο εξαναγκασμός εθνών να συμμορφώνονται προς τις παράνομες απαιτήσεις των ΗΠΑ απειλεί την πολυμερή συνεργασία ως θεμέλιο των διεθνών σχέσεων και δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο, ανοίγει τον δρόμο σε όσους θέλουν να διχάσουν μάλλον, παρά να ενώσουν, τα έθνη», υπογραμμίζει ο ιρανός διπλωμάτης.

Ο Ραβανσί ζητεί από τον Γκουτιέρες να διαδραματίσει «ενεργό ρόλο», ως οφείλει, για «την προάσπιση της ακεραιότητας των Ηνωμένων Εθνών» εντός των ορίων της «ευθύνης του να αντιμετωπίσει την τρέχουσα επικίνδυνη τάση». Δεν είναι πάντως σαφές τι θα μπορούσε να κάνει ο Αντόνιο Γκουτιέρες.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ απέφυγε να σχολιάσει την επιστολή.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιρανού ΥΠΕΞ, ο Γκουτιέρες είπε σε δημοσιογράφους την περασμένη Πέμπτη «όταν ζητάω [να επιδειχθεί η] μέγιστη αυτοσυγκράτηση, ζητάω τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση σε όλα τα επίπεδα».

Οι κυρώσεις που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση στον Ζαρίφ συνεπάγονται τη δέσμευση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου ή πόρου διαθέτει ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας στην αμερικανική δικαιοδοσία — ο ίδιος διαβεβαιώνει πως δεν έχει — και απαγορεύει στους Αμερικανούς να συναλλάσσονται μαζί του.

«Η παράνομη επιβολή κυρώσεων στον υπουργό Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας παραβιάζει την αρχή της νομικής ισότητας των κυρίαρχων Κρατών», υπογραμμίζει ακόμη ο Ραβανσί.

Η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν δεν σταματά να ανεβαίνει αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης. Ο Ζαρίφ διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη διαπραγμάτευση για τη σύναψη της συμφωνίας αυτής, επισήμως του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ), που προέβλεπε την εφαρμογή μιας σειράς περιορισμών με αντάλλαγμα άρση μέρους των διεθνών κυρώσεων.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν εξάλλου ασυνήθιστα αυστηρούς περιορισμούς στον Ζαρίφ όταν ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα για να μιλήσει σε μια σύνοδο του ΟΗΕ. Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας μπορούσε να κινείται σε μια αυστηρά καθορισμένη περίμετρο, εντός της οποίας βρίσκονται τα Ηνωμένα Έθνη, η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ, η κατοικία του Ιρανού πρέσβη στον ΟΗΕ και το αεροδρόμιο JFK.

Οι κυρώσεις σε βάρος του Ζαρίφ επιβλήθηκαν δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη. Ο ίδιος σχολίασε μέσω Twitter τη Δευτέρα πως η κίνηση δείχνει πως η Ουάσινγκτον στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεται για διάλογο με την Τεχεράνη, αντ’ αυτού αυτό που επιδιώκει είναι να υποτάξει το Ιράν.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει