Νεκροί έξι μαχητές του καθεστώτος σε επίθεση του ISISΠρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Αυγούστου 2021, 05:40

Τουλάχιστον έξι στρατιωτικοί και μέλη φιλοκυβερνητικής παραστρατιωτικής οργάνωσης σκοτώθηκαν χθες Παρασκευή σε επίθεση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σκοτώθηκαν επίσης τέσσερις Ουζμπέκοι τζιχαντιστές, σύμφωνα με την ίδια μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.

Η επίθεση του ΙΚ εναντίον δυνάμεων του συριακού καθεστώτος διαπράχθηκε στη Χαντουτίν, στα περίχωρα της πόλης Μααρέτ αλ Νούμαν, στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ.

Την περασμένη εβδομάδα, επτά μαχητές του συριακού καθεστώτος είχαν σκοτωθεί σε επίθεση τζιχαντιστών του ΙΚ στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά).

Από την πτώση, τον Μάρτιο του 2019, του αυτοανακηρυγμένου «χαλιφάτου» του, που εκτεινόταν σε τμήματα της συριακής και της ιρακινής επικράτειας, τα μέλη του ΙΚ διασπάρθηκαν, κρύφτηκαν και ξανάρχισαν να διαπράττουν σποραδικές αλλά φονικές επιθέσεις στη Συρία και στο Ιράκ.

Οι λεγόμενοι πυρήνες εν υπνώσει του ΙΚ έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους εναντίον δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ τους τελευταίους μήνες στη Μπαντίγια, την αχανή συριακή έρημο που εκτείνεται από το κεντρικό τμήμα της χώρας ως τα σύνορα με το Ιράκ, ανατολικά.

Τον Φεβρουάριο, 26 μαχητές του καθεστώτος σκοτώθηκαν σε ενέδρα στη Ντέιρ Εζόρ.

Περίπου η μισή επαρχία Ιντλίμπ και τομείς γειτονικών επαρχιών συνεχίζουν ακόμη να είναι εκτός του ελέγχου της Δαμασκού.

Ο εξαιρετικά περίπλοκος πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011 με έναυσμα την καταστολή διαδηλώσεων με αίτημα τον εκδημοκρατισμό, έχει στοιχίσει έκτοτε τη ζωή σε κάπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους κι έχει αναγκάσει να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αρκετά εκατομμύρια άλλους, μετατρέποντάς τους σε εσωτερικά εκτοπισμένους ή πρόσφυγες.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 7 Αυγούστου 2021, 05:40Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει