Νεκροί 13 άμαχοι από βομβαρδισμούς εναντίον τζιχαντιστών

Τουλάχιστον 13 άμαχοι σκοτώθηκαν την περασμένη Τρίτη κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών που έκανε μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Νιγηρίας καθώς ο στρατός απωθούσε επίθεση τζιχαντιστών στην Πολιτεία Μπόρνο (βορειοανατολικά), ανέφεραν χθες Κυριακή κάτοικοι και μια πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας.

Σύμφωνα με κατοίκους του χωριού Γκατζιγκάνα, 50 χιλιόμετρα από τη Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα της Μπόρνο, το αεροσκάφος έπληττε τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), που είχαν εξαπολύσει επίθεση σε βάση του στρατού.

Όμως κάτοικοι που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν την περιοχή για να σωθούν εν μέσω της μάχης χτυπήθηκαν στους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με συγχωριανούς τους, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

«Χάσαμε 13 ανθρώπους στον βομβαρδισμό που έγινε τη στιγμή που πολύς κόσμος προσπαθούσε να φύγει για να γλιτώσει από τις μάχες ανάμεσα στους αντάρτες και τον στρατό», εξήγησε ένας από τους χωρικούς. «Πολλοί [άλλοι] άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση», πρόσθεσε.

Το μαχητικό έφθασε στον εναέριο χώρο της βάσης περί τις 19:30 [21:30 ώρα Ελλάδας] για να υποστηρίξει τους στρατιώτες που πολιορκούσαν οι τζιχαντιστές, είπαν κάτοικοι.

«Πολλοί κάτοικοι φοβούνταν πολύ να παραμείνουν στα σπίτια τους και προσπάθησαν να εγκαταλείψουν το χωριό, ενώ μαίνονταν μάχες ανάμεσα στους στρατιώτες και τους αντάρτες», αφηγήθηκε άλλος χωρικός. Προφανώς ο πιλότος του μαχητικού θεώρησε «κατά λάθος» ότι «ήταν επιτιθέμενοι και άνοιξε πυρ εναντίον τους, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας πολλούς άλλους».

Ένας εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Ιμπίκουνλε Νταραμόλα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «δεν έχει καμία πληροφορία» για απώλειες μεταξύ των αμάχων.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Πολεμική Αεροπορία ανταπέδωσε, προσφέροντας αεροπορική υποστήριξη εκ του πλησίον σε στρατιώτες μας που δέχονταν επίθεση από τρομοκράτες της Μπόκο Χαράμ και ότι όλα έγιναν σε συντονισμό με τον στρατό», συμπλήρωσε.

Ωστόσο πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας στη Μαϊντουγκούρι επιβεβαίωσε τις μαρτυρίες των κατοίκων στο Γαλλικό Πρακτορείο, επισημαίνοντας ότι οι χωρικοί παράκουσαν τις διαταγές των στρατιωτικών, που είχαν απαιτήσει να μείνουν στα σπίτια τους.

«Ενημερώθηκα ότι 13 ως 16 άνθρωποι από το χωριό σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Σύμφωνα με έναν αξιωματικό, μαχητές του ΙΚΔΑ με εννιά ανοιχτά ημιφορτηγά που είχαν προσαρμοσμένα στις καρότσες βαριά πολυβόλα επιτέθηκαν στη βάση περί τις 20:00 [ώρα Ελλάδας]. Ο στρατός ανέκτησε το πλεονέκτημα χάρη στην επέμβαση του αεροσκάφους, που κατέστρεψε έξι από τα οχήματα των τζιχαντιστών.

Το ΙΚΔΑ, φράξια που αποσχίστηκε από την Μπόκο Χαράμ, διαθέτει 3.500 ως 5.000 άνδρες, κατά εκτιμήσεις του κέντρου μελετών International Crisis Group.

Αντίθετα με τα μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης που παραμένουν πιστά στον Αμπουμπακάρ Σεκάου, τον ιστορικό ηγέτη της Μπόκο Χαράμ, τα οποία δεν διστάζουν να βάζουν στο στόχαστρο τους αμάχους, το ΙΚΔΑ βάζει κυρίως στο στόχαστρό του τις ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει