Νεκροί 14 στρατιωτικοί σε ενέδρα


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2019, 02:13

Δεκατέσσερα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε επίθεση «βαριά οπλισμένων τρομοκρατών» στην περιοχή Τιλαμπέρι, στο δυτικό τμήμα του Νίγηρα, γνωστοποίησε χθες Πέμπτη το υπουργείο Εσωτερικών της αφρικανικής χώρας.

«Οχηματοπομπή αποτελούμενη από στοιχεία της χωροφυλακής και της εθνικής φρουράς συνόδευε ομάδες επιφορτισμένες με την εγγραφή πολιτών στους εκλογικούς καταλόγους στην κοινότητα Σανάμ όταν έπεσε σε ενέδρα βαριά οπλισμένων τρομοκρατών», εξήγησε το υπουργείο σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Έπειτα από «σκληρή μάχη», συνεχίζει το κείμενο, «καταγράφηκαν πολλοί νεκροί και τραυματίες», ανάμεσά τους «επτά χωροφύλακες και επτά εθνοφρουροί που απεβίωσαν», ενώ ένα στέλεχος της εθνικής φρουράς «αγνοείται».

«Ο εχθρός υπέστη επίσης πολλές απώλειες», σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Νίγηρα, που δεν έδωσε πιο συγκεκριμένα στοιχεία.

Στη συγκεκριμένη περιοχή, την Τιλαμπέρι, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με το Μάλι, σκοτώθηκαν 71 στρατιωτικοί τη 10η Δεκεμβρίου· επρόκειτο για τη χειρότερη επίθεση αφότου κλιμακώθηκε η δράση τζιχαντιστών στη φτωχή χώρα του Σαχέλ, το 2015. Την ευθύνη για αυτήν ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Νίγηρα, οι άνθρωποι που πήγαιναν στη Σανάμ για να εγγράψουν πολίτες σε εκλογικούς καταλόγους είναι «ασφαλείς» και «καλά στην υγεία τους». Πρόκειται για στελέχη της Ανεξάρτητης Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, η οποία θα οργανώσει τις γενικές εκλογές (προεδρικές και βουλευτικές) που προγραμματίζεται να διεξαχθούν στα τέλη του 2020 στη χώρα.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σειρά τρομοκρατικών ενεργειών σε χώρες της δυτικής Αφρικής τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Το πιο βαρύ πλήγμα υπέστη η Μπουρκίνα Φάσο, καθώς σύμφωνα με την κυβέρνηση πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο βόρειο τμήμα της χώρας. Σε ενέδρα τζιχαντιστών την Τετάρτη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 στρατιωτικοί, ενώ μία ημέρα νωρίτερα, 35 άμαχοι, επτά στρατιωτικοί και 80 «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν σε μάχες στην Αρμπιντά. Χθες Πέμπτη, η χώρα βρισκόταν για δεύτερη ημέρα σε εθνικό πένθος.

Ολόκληρο το Σαχέλ, ειδικά το Μάλι, ο Νίγηρας και η Μπουρκίνα Φάσο, είναι στόχος ολοένα πιο συχνών και φονικών επιθέσεων τζιχαντιστών, παρά την ανάπτυξη στρατιωτικών ενισχύσεων από τις κυβερνήσεις και την παρουσία 4.500 γάλλων στρατιωτικών, που συμμετέχουν στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση Μπαρχάν.

Ο πρόεδρος του Νίγηρα Μαχαμαντού Ισούφου ανήγγειλε την Κυριακή, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Νιαμέι του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ότι οι χώρες του Σαχέλ θα απευθύνουν έκκληση για «διεθνή αλληλεγγύη» στη σύνοδο του Πο (νοτιοδυτική Γαλλία) τη 13η Ιανουαρίου, που είναι αφιερωμένη στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει