Νεκρός κυανόκρανος του ΟΗΕ από επίθεση κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα ΦάσοΑιγύπτιος κυανόκρανος σκοτώθηκε και άλλα τέσσερα μέλη της μονάδας του τραυματίστηκαν χθες Σάββατο όταν δέχθηκαν επίθεση που άρχισε με την πυροδότηση νάρκης καθώς η οχηματοπομπή τους διερχόταν από το σημείο όπου είχε στηθεί ενέδρα, ανακοίνωσε η ειρηνευτική αποστολή MINUSMA του ΟΗΕ.

Η επίθεση έγινε σε τμήμα του οδικού δικτύου ανάμεσα στην πόλη Ντουεντζά και το χωριό Μπονί, κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, διευκρίνισε η αποστολή.

Στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες καταδίκασε την επίθεση και σημείωσε ότι «οι δυνάμεις της MINUSMA ανταπέδωσαν, σκοτώνοντας έναν από τους δράστες και συλλαμβάνοντας άλλους οκτώ».

Η MINUSMA είναι η αποστολή που έχει υποστεί τις περισσότερες απώλειες από κάθε άλλη ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, με πάνω από 190 νεκρούς αφότου αναπτύχθηκε το 2013, εκ των οποίων 120 και πλέον σε εχθρικές ενέργειες. Πρόκειται για πάνω από τους μισούς κυανόκρανους που έχουν σκοτωθεί σε παγκόσμια κλίμακα σε πέντε χρόνια.

Η επίθεση διαπράχθηκε ενώ ο πρόεδρος Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά συνεχίζει τις διαβουλεύσεις για να οριστεί νέος πρωθυπουργός, δύο ημέρες μετά την παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης του Σουμέιλου Μπουμπέγιε Μαϊγκά, έπειτα από την υποβολή πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης ως προς την ασφάλεια.

Την πολιτική αναταραχή προκάλεσε μια σφαγή στο Ογκοσαγκού, χωριό στο κεντρικό τμήμα της χώρας, την 23η Μαρτίου, από άγνωστους που πιστεύεται ότι ήταν κυνηγοί, μέλη της φυλής Ντογκόν. Τουλάχιστον 160 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση — ανάμεσά τους έγκυες γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

Το μακελειό ακολούθησε επίθεση τζιχαντιστών εναντίον θέσης των ενόπλων δυνάμεων, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 23 στρατιωτικοί. Την ευθύνη για αυτή την ενέργεια ανέλαβε οργάνωση που θεωρείται προσκείμενη στην Αλ Κάιντα, μέλη της οποίας είναι πολλοί κτηνοτρόφοι Φουλάνι.


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 21 Απριλίου 2019, 03:42

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει