Νομοθετήσαμε την ενίσχυση του Τύπου για να αντέξει τις δυσκολίες από τις διεθνείς κρίσεις
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2023, 03:00

«Η Κυβέρνησή μας αναγνωρίζει πλήρως τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει ο Τύπος στη Δημοκρατία μας και την Πατρίδα μας.

Για αυτό άλλωστε φροντίζουμε, με διαρκή νομοθετήματα, να τον ενισχύουμε αποφασιστικά για να μπορέσει να αντέξει στις δυσκολίες που δημιουργούν οι διεθνείς κρίσεις» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας την Παρασκευή (17/2) στο 1ο Ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Ι.Η.Ε.Α) με τίτλο «Εφημερίδες 2024».

Ο κ. Οικονόμου εξήρε στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην έναρξη του συνεδρίου την πρωτοβουλία διοργάνωσής του επισημαίνοντας ότι “είναι ένα άρτια οργανωμένο συνέδριο, που προάγει αυτό ακριβώς που κάνει και ο Τύπος, τον πλουραλισμό στη βάση στοιχείων και επιχειρημάτων”.

Προσέθεσε επίσης:

“Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση μετασχηματίζει κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, προκαλώντας εξελίξεις που ακόμα δεν κατανοούμε απόλυτα ούτε τους μηχανισμούς τους, ούτε τη δυναμική τους, ούτε και την κοινωνική μηχανική που πυροδοτούν.

Η τεχνητή νοημοσύνη και τα μεγάλα δεδομένα δεν αφήνουν τίποτα ανεπηρέαστο, πόσο μάλλον το χώρο της ενημέρωσης, ο οποίος ανέκαθεν είναι πολύ δεκτικός και ταχύς στην υιοθέτηση των δυνατοτήτων που δίνει η τεχνολογία. Χρειάζεται, όμως, μελέτη και εμβριθής ανάλυση των νέων εξελίξεων, ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων. Οι άνθρωποι οφείλουν να κατανοήσουν ότι δεν έχει τόση σημασία ο όγκος των πληροφοριών που είναι διαθέσιμος, όση έχει η ποιότητα της πληροφορίας και το αν φτάνουν σε αυτούς σε αξιοποιήσιμη μορφή. Και στο σημείο αυτό ο ρόλος της εφημερίδας είναι κρίσιμος, ώστε να παρέχει έγκυρη και χρήσιμη πληροφορία.

Η προσφορά του Τύπου στον κοινωνικοπολιτικό μας βίο είναι αδιαμφισβήτητη. Η Κυβέρνησή μας αναγνωρίζει πλήρως τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει ο Τύπος στη Δημοκρατία μας και την Πατρίδα μας.

Για αυτό άλλωστε φροντίζουμε, με διαρκή νομοθετήματα, να τον ενισχύουμε αποφασιστικά για να μπορέσει να αντέξει στις δυσκολίες που δημιουργούν οι διεθνείς κρίσεις”.

Ο κ. Οικονόμου, συμμετείχε επίσης σε πάνελ με τον Υπεύθυνο Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσο Ηλιόπουλο, τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρη Μάντζο και τη νομική σύμβουλο της Ε.Ι.Η.Ε.Α, Γεωργία Χριστοδούλου, με το συντονισμό από τη δημοσιογράφο, Κάτια Μακρή. Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σταχυολόγησε τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για τη στήριξη του έντυπου Τύπου.

«Παραμένει πάγια δέσμευσή μας το να βοηθήσουμε με κάθε μέσο και δυνατότητα τον Τύπο να ανταποκριθεί στις δύσκολες περιστάσεις και να συμβάλλει καθοριστικά στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας και στην πρόοδο τόσο της κοινωνίας, όσο και της χώρας.

Αναφέρω τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα και τι προγραμματίζουμε για την έμπρακτη ενίσχυση του Τύπου:

●       Καταβολή της εργοδοτικής εισφοράς 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ για την περίοδο 12/2017-12/2021.

●       Ρυθμίσεις οφειλών σε έως 72 δόσεις

●       Επιδότηση της διανομής

●       Eπιχορήγηση του μεταφορικού κόστους και επιδότηση για την κάλυψη μέρους της αύξησης στην τιμή του δημοσιογραφικού χαρτιού

●       Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας

●       Θεσμοθέτηση της επιδότησης του ετήσιου κόστους μεταφορικών των εφημερίδων στις δυσπρόσιτες παραμεθόριες νησιωτικές ή ημιορεινές περιοχές.

Ο κ.Οικονόμου τόνισε επίσης ότι η Κυβέρνηση, με τεχνογνωσία και γνώση του διεθνούς και εγχώριου τοπίου, βρίσκεται σε συνεχή και αγαστή συνεργασία με τον Τύπο, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες τους. Σημείωσε ότι με νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, με νέες τεχνολογίες, με θεσμικές παρεμβάσεις, με δικτύωση, “φροντίζουμε να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε το ήδη πάρα πολύ υψηλό επίπεδο ποιότητας των ελληνικών εφημερίδων, σε κάθε τους μορφή και έκφανση. Γιατί, σε εποχές λαϊκιστικής πίεσης και επελαύνοντος αυταρχισμού, ο Τύπος είναι θεμέλιο της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης”.

Και κατέληξε: “Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας καταρτίσαμε ένα σύγχρονο και συνεκτικό πλαίσιο, τόσο για τον έντυπο, όσο και για τον ηλεκτρονικό τύπο, που πλέον αποτελεί Νόμο του Κράτους. Ένας Νόμος που εκφράζει την ευρύτερη φιλοσοφία και τις απόψεις μας, το οποίο πρώτα συζητήθηκε διεξοδικά με τους εκπροσώπους του Τύπου.

Πρόκειται για μία μεταρρυθμιστική τομή που έρχεται να σταθεί απέναντι σε ένα θολό τοπίο γεμάτο παθογένειες και στρεβλώσεις, διαμορφώνοντας ενιαίους κανόνες σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα χορήγησης κρατικής διαφήμισης και πρόσβασης σε προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης.

Ενισχύει την ανεξαρτησία, τη διαφάνεια, τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα και τον υγιή ανταγωνισμό”.

Χαιρετισμό στην έναρξη του συνεδρίου, εκ των χορηγών του οποίου ήταν η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, απηύθυναν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Ε.Ι.Η.Ε.Α, Νίκος Χατζηνικολάου και ο Πρόεδρος του Δ.Σ  της ENPA (Ευρωπαϊκή Ένωση Εκδοτών Εφημερίδων), Jean-Pierre de Kerraoul, ο οποίος εξήρε τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕZougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει