Ν. Χαυτούρας: Ο Δήμος μπροστάρης στους κοινωνικούς αγώνες και τη διάσωση της δημόσιας Υγείας

ΑΡΘΡΟ του Νίκου Χαυτούρα, προέδρου των Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας, μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής “Δρόμων Συνεργασίας, Ανατροπής & Αλληλεγγύης”

Δυστυχώς το γκρέμισμα της δημόσιας υγείας δρομολογείται συστηματικά με γρήγορους ρυθμούς από κυβέρνηση και Τρόικα. Οι δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας σχεδόν εξαφανίζονται, ενώ τα νοσοκομεία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις τεράστιες ανάγκες των πολιτών. Στον ίδιο ρυθμό σε φθίνουσα πορεία κινείται και το Νοσοκομείο μας.

Παρά τα καθημερινά shows-ανακοινώσεις δια του Τύπου για χρηματοδότηση του Νοσοκομείου μέσω ΕΣΠΑ, για αλλαγή του κλίματος και πολλά άλλα επικοινωνιακά τρυκ που διορισμένοι κυβερνητικοί διοικητικοί παράγοντες χρησιμοποιούν, το Νοσοκομείο μας συνεχίζει να υποβαθμίζεται αδειάζοντας από γιατρούς και άλλο προσωπικό. Χαρακτηριστικά από τους 150 έχουν μείνει 75… Υπάρχει ένας ψυχίατρος αντί για έξι, ένας οφθαλμίατρος αντί για πέντε, δύο μόνιμοι παιδίατροι αντί για δεκατέσσερις και συνεχίζεται η τραγική υποστελέχωση, ενώ παράλληλα τα κέντρα υγείας οδηγούνται συνεχώς σε συρρίκνωση.

Αλλά και ο αξονικός του Νοσοκομείου είναι σχεδόν σε καθημερινή βάση εκτός λειτουργίας, ενώ όπως δήλωσε ο συνάδελφος διευθυντής σε πρόσφατη γενική συνέλευση, το πρόβλημα με τα αναλώσιμα του Νοσοκομείου είναι μεγαλύτερο από ότι στο παρελθόν.

Τραγικές ελλείψεις ωστόσο παρατηρούνται και στο υπόλοιπο προσωπικό, όπου για παράδειγμα υπάρχουν δεκαπέντε τραυματιοφορείς αντί για πενήντα. Οι λίγοι επικουρικοί γιατροί αποσπώνται από το δύσκολο έργο για το οποίο προσλήφθηκαν και χρησιμοποιούνται για να καλύψουν ανάγκες του ΕΟΠΥΥ.

Παρά τις θριαμβολογίες λοιπόν όλα οδηγούν στην εξαθλίωση και τη διάλυση της δημόσιας υγείας. Η ωραιοποίηση της κατάστασης είναι μεθοδευμένη. Η διαστρέβλωση της αλήθειας και τα επικοινωνιακά μπαλώματα δεν μπορούν να κρύψουν την καταστροφή. Δεν μπορούν να κρύψουν τη διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και του Νοσοκομείου μας. Τη διάλυση της πρωτοβάθμιας σε μια εποχή που θρηνούμε πάνω από εκατό νεκρούς από επιδημία γρίπης! Και όλα αυτά στο όνομα της δήθεν αναδιάρθρωσης και ανασυγκρότησης.

Τα κοινωνικά παντοπωλεία και τα κοινωνικά ιατρεία δε λύνουν το πρόβλημα. Η αμαύρωση της ψυχής των συμπολιτών μας δεν έχει προηγούμενο. Οι συνάνθρωποί μας θέλουν τα βασικά κοινωνικά αγαθά της παιδείας, της υγείας, της εργασίας και όχι μόνο σειρά στα συσσίτια. Γι’ αυτό η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος πρέπει να είναι μπροστάρης σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες, να είναι ο μεγαλύτερος επαναστάτης στον αγώνα για την ανατροπή, ώστε να ανακτήσουν οι συμπολίτες μας την αξιοπρέπεια και τα κοινωνικά αγαθά που δικαιούνται.

Απαιτείται τόλμη και αγώνας και όλοι μαζί να συστρατευτούμε με τους “Δρόμους Συνεργασίας Ανατροπής και Αλληλεγγύης” με επικεφαλής τον κ. Πατσιαντά, για να υπάρξει επόμενη μέρα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει