Ξεκίνημα: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο εργατικό – λαϊκό κίνημα της Τουρκίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Διεθνιστικός – ταξικός αγώνας ενάντια στους πολέμους, τους εθνικισμούς, τα αυταρχικά καθεστώτα και τις πολιτικές της λιτότητας και της φτώχειας

Πέμπτη 15/10/2015, 6:30μμ πλ. Αγίου Νικολάου (Ερμού)

Η Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση «ΞΕΚΙΝΗΜΑ» στηρίζει και συμμετέχει στο κοινό κάλεσμα για συλλαλητήριο το οποίο απευθύνουν από κοινού πολλές αριστερές, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις της πόλης για την Πέμπτη 15/10 στις 6:30μμ στην πλατεία Αγίου Νικολάου.

Με το συλλαλητήριο αυτό θέλουμε να εκφράσουμε την ταξική – διεθνιστική μας αλληλεγγύη στους αγωνιστές και το μαζικό κίνημα της Τουρκίας που δέχτηκαν ένα βάρβαρο και πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα από τους κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς του Ερντογάν.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους συγγενείς, φίλους και συντρόφους των νεκρών και ταυτόχρονα τη διεθνιστική μας υποστήριξή στη γενική απεργία και τις μαζικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σαν απάντηση στο τρομοκρατικό χτύπημα. Όπως μας ενημερώνουν Τούρκοι σύντροφοι*, πάνω 100.000 άνθρωποι πήραν μέρος στην απεργία της 13ης Οκτωβρίου

Επιπλέον, με το συλλαλητήριο της Πέμπτης θέλουμε να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας στους πολέμους, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τους εθνικισμούς και τους θρησκευτικούς φανατισμούς κάθε είδους.

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της Ελλάδας, της Τουρκίας, του Κουρδιστάν, της Συρίας και όλων των χωρών της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής έχουν κοινά συμφέροντα και ανάγκες: ειρήνη, δουλειά, αξιοπρεπής ζωή, κοινωνικές παροχές, ελευθερία, δημοκρατικά δικαιώματα κοκ.

Είναι οι πολιτικές των κυβερνήσεων και των ιμπεριαλιστικών «μεγάλων» δυνάμεων που στερούν από τους εργαζόμενους και τους λαούς της περιοχής όλα αυτά μετατρέποντας ολόκληρες χώρες της Μέσης Ανατολής σε κόλαση.

Ο αγώνας ενάντια στις αντιλαϊκές, αντεργατικές, αυταρχικές κυβερνήσεις και ενάντια στο σύστημα του κεφαλαίου το οποίο υπηρετούν, πρέπει να είναι κοινός και διεθνιστικός!

Ακολουθεί ανακοίνωση της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής» (Sosyalist Alternatif) αδελφής οργάνωσης του «Ξ» στην Τουρκία

Άγκυρα 12/10/2015

Η τρομακτική διπλή βομβιστική επίθεση που έπληξε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ειρήνη, που οργανώθηκε από πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Άγκυρα το Σάββατο 10 Οκτώβρη, οδήγησε –με βάση τα τελευταία στοιχεία– σε τουλάχιστον 128 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Πρόκειται για τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας. Πολλά θύματα εξακολουθούν να βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε διάφορα νοσοκομεία, ενώ κάποιοι από τους νεκρούς δεν έχουν ακόμα αναγνωριστεί. Αυτή η επίθεση, όπως και ο ανθρώπινος και ο πολιτικός της αντίκτυπος, έχει συγκλονίσει τη χώρα συθέμελα.

Η διαδήλωση του περασμένου Σαββάτου (10.10.15) οργανώθηκε από τη Συνομοσπονδία Συνδικάτων του Δημοσίου Τομέα (στμ: αντίστοιχη ΑΔΕΔΥ), τη Συνομοσπονδία Επαναστατικών Συνδικάτων Τουρκίας, τον Τούρκικο Ιατρικό Σύλλογο και την Ένωση Επιμελητηρίων των Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων (στμ: αντίστοιχο ΤΕΕ). Λίγα λεπτά πριν την έναρξη της διαμαρτυρίας, μια βόμβα εξερράγη στο σημείο που είχαν συγκεντρωθεί ακτιβιστές τη Αριστεράς και μέλη του φιλο-κουρδικού κόμματος, HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών). Μια δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε περίπου πενήντα μέτρα από των πρώτη, προκαλώντας περισσότερες καταστροφές και θανάτους. Αυτόπτες μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής (CWI) που έφτασαν στο σημείο λίγα λεπτά μετά την έκρηξη, ανάφεραν σκηνικά ανείπωτου τρόμου.

Δακρυγόνα από την αστυνομία στη συγκέντρωση, μετά την έκρηξη!

Ακόμα, επιβεβαίωσαν άλλες αναφορές για προσπάθειες της αστυνομίας να εμποδίσει την βοήθεια που δίνονταν στα θύματα. Έριξαν δακρυγόνα στους επιζώντες διαδηλωτές και στους συγγενείς των θυμάτων και σταμάτησαν τα ασθενοφόρα. Έστειλαν τα ΜΑΤ ακόμα και πριν από την άφιξη των πρώτων ασθενοφόρων.

Ο Χουσέιν Ντεμίρντιζεν, από τον Ιατρικό Σύλλογο Τουρκίας, δήλωσε:

«Ενώ οι ιατροί από την Ένωση Εργαζομένων Υγείας έκαναν έκκληση για προσφορά αίματος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν υπήρχε καμία ανάγκη για αίμα. Εάν οι εργαζόμενοι από το χώρο της υγείας δε βρίσκονταν ήδη στη διαδήλωση, ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών θα ήταν πολύ μεγαλύτερος»

Η κυβέρνηση μπλόκαρε το Twitter και το Facebook

Σχεδόν αμέσως μετά την επίθεση το καθεστώς αποφάσισε να μπλοκάρει το Twitter και το Facebook, σε μια προφανή προσπάθεια να αποτρέψει την άμεση κυκλοφορία των γεγονότων έτσι ώστε να δώσει στα ελεγχόμενα από το AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης – το κυβερνών κόμμα) ΜΜΕ το πάνω χέρι, τα οποία ανέφεραν ότι πίσω απ’ τη διπλή βομβιστική επίθεση βρίσκονται είτε αριστερές ομάδες είτε το PKK.

Η πρώτη αντίδραση από τις κρατικές δυνάμεις δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τη στάση που κρατάει το καθεστώς, με βάση το ότι δεν πρόκειται απλώς για μια τραγωδία, αλλά ξεκάθαρα για μια πολιτικά ενορχηστρωμένη σφαγή.

Όποιος κι αν είναι ο ακριβής ρόλος της κυβέρνησης του Ερντογάν σε αυτή την επίθεση, η πολιτική ευθύνη που φέρει είναι συντριπτική.

Μια στρατηγική αυξανόμενης προκλητικότητας από Ερντογάν

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια μιας στρατηγικής αυξανόμενης προκλητικότητας της κυβέρνησης, καθώς και φυσικών επιθέσεων ενάντια στην Αριστερά και το κουρδικό εθνικό κίνημα, από τις καθεστωτικές δυνάμεις του Ερντογάν και των τραμπούκων του, κατά τους τελευταίους μήνες.

Την ίδια ώρα ο τουρκικός στρατός εξαπολύει έναν βάναυσο πόλεμο εναντίον του PKK και του κουρδικού λαού στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί.

Παρόλο που το PKK δήλωσε το Σάββατο ότι θα προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός πριν η Τουρκία πάει στις κάλπες την 1ηΝοέμβρη, ο τούρκικος στρατός βομβάρδισε θέσεις του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία και στο βόρειο Ιράκ, σκοτώνοντας δεκάδες κατά τη διάρκεια του περασμένου σαββατοκύριακου.

Οι «αντι-τρομοκρατικές» τυμπανοκρουσίες του καθεστώτος δεν ξεγελούν κανέναν. Απλά αξιοποιούνται ως προκάλυμμα για την καταστολή ενάντια στην Αριστερά, τους φιλο-Κούρδoυς ακτιβιστές και το HDP, οι οποίοι βρίσκονται στο στόχαστρο μιας εκστρατείας κρατικής τρομοκρατίας. Σε αντίθεση με όσα λέει το καθεστώς, κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων το ISIS και άλλες ομάδες φονταμενταλιστών έχουν επωφεληθεί τα μέγιστα από τις δραστηριότητες του τουρκικού κράτους στη Συρία.

Απόγνωση και οργή

Η θλίψη και η απόγνωση που προκάλεσαν οι φρικτές βομβιστικές επιθέσεις του Σαββάτου, γρήγορα μετατρέπονται σε οργή ενάντια στην κυβέρνηση του AKP, όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και διεθνώς.

Το απόγευμα του Σαββάτου, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις. Την Κυριακή, στην Άγκυρα, περίπου 10.000 επέστρεψαν στους δρόμους, στην ίδια πλατεία κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό όπου έγιναν οι επιθέσεις την προηγούμενη μέρα.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η κοινωνία όχι μόνο δεν τρομοκρατήθηκε, αλλά η αγωνιστική της διάθεση γιγαντώνεται. Η οργή που ξεχείλιζε στις κηδείες των θυμάτων δεν πρόκειται να ξεθυμάνει σύντομα.

48ωρη γενική απεργία από τα συνδικάτα

Οι τέσσερις αριστερές συνδικαλιστικές ομοσπονδίες που είχαν καλέσει τη διαδήλωση, αντιδρώντας άμεσα, κάλεσαν 48ωρη Γενική Απεργία για τη Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Οκτωβρίου. Πρόκειται για μια πολύ σωστή απόφαση που χρειάζεται την υποστήριξη του συνόλου της Αριστεράς και του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος διεθνώς.

Μια Γενική Απεργία που ενώνει τον κουρδικό και τον τούρκικο λαό σε έναν κοινό αγώνα, είναι η καλύτερη απάντηση στον Ερντογάν και στην απόπειρα της κυβερνητικής κλίκας να χρησιμοποιήσουν το αίμα των εργαζομένων ωστε να σπείρουν το εθνικιστικό μίσος και να ενισχύσουν τη δύναμή τους, καθώς και τα κέρδη των πλουσίων, των επιχειρήσεων και των μεγιστάνων, τους οποίους υποστηρίζουν.

Βλέποντας τον ξεκάθαρο ρόλο που παίζει η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας οι συγκεντρώσεις της Αριστεράς και των συνδικάτων θα πρέπει να είναι καλά περιφρουρημένες και προστατευμένες. Πρέπει να παρθούν κατάλληλα μέτρα αυτοάμυνας, με τη συμμετοχή των κοινοτήτων και σε συνεργασία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η Σοσιαλιστική Εναλλακτική και η Επιτροπή για μια Διεθνή Οργάνωση των Εργαζομένων, CWI, στην οποία συμμετέχει, εκφράζουν τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη τους προς όλα τα θύματα της επίθεσης του Σαββάτου και τις οικογένειές τους, προς όλους όσους έχασαν συγγενείς, φίλους και συντρόφους.

Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τη θυσία τους είναι να ανανεώσουμε την πάλη ενάντια στο δολοφονικό, δικτατορικό καθεστώς του Ερντογάν, ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που βρίσκονται πίσω του, για έναν σοσιαλιστικό, δημοκρατικό κόσμο.

Ας διασφαλίσουμε ότι η 48-ωρη αυτή απεργία θα είναι μόνο η αρχή του χτισίματος ενός μαζικού και ενωτικού εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος που θα καταφέρει να στείλει αυτό το δολοφονικό καθεστώς στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει