Ξεκινά η διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021, 14:21

Ξεκινά η διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο

Στις 13:00 τοπική ώρα ξεκινά στο Βερολίνο η δεύτερη διάσκεψη για την ειρήνη στη Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν τις εξελίξεις που διαδραματίστηκαν στη χώρα μετά την πρώτη διάσκεψη τον Ιανουάριο του 2020, καθώς και την τρέχουσα κατάσταση. Επίσης θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα για μια βιώσιμη σταθεροποίηση.

Στη διάσκεψη συμμετέχουν 16 κράτη και διεθνείς οργανισμοί που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στα δρώμενα στη Λιβύη. Οι ΗΠΑ και η Τουρκία εκπροσωπούνται από τους υπουργούς Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Ρωσία από τον υφυπουργό Εξωτερικών και η Κίνα από τον πρέσβη της στο Βερολίνο. Στη διάσκεψη συμμετέχουν επίσης η Γαλλία, η Μ. Βρετανία, η Ιταλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αλγερία και η Τυνησία. Εκτός από τον ΟΗΕ, την ΕΕ, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο, στη διάσκεψη θα συμμετάσχει και η Λιβύη, την οποία θα εκπροσωπήσουν ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης Άμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και η υπουργός Εξωτερικών Νάιλα αλ Μανγκούς. Στην πρώτη διάσκεψη τις 19 Ιανουαρίου 2020 δεν είχε επιτραπεί η συμμετοχή στον τότε πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγέζ αλ Σαράτζ και στον αντίπαλό του, στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ – αν και είχαν μεταβεί στο Βερολίνο.

Η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί. Όπως στην πρώτη διάσκεψη, η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε σχετικό ελληνικό αίτημα. Αρχές Ιουνίου, εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών αιτιολόγησε αυτή τη στάση με το επιχείρημα ότι στη δεύτερη διάσκεψη θα συμμετάσχουν όσοι παρευρίσκονταν στην πρώτη αλλά και όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία που ακολούθησε μετά. Κατά αυτό τον τρόπο αιτιολογείται η συμμετοχή της Τυνησίας, η οποία δεν εκπροσωπούνταν στην πρώτη διάσκεψη, αλλά στη συνέχεια συμμετείχε στις προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη.

Στόχοι της διάσκεψης

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, οι δύο βασικοί στόχοι της διάσκεψης είναι η πραγματοποίηση των εθνικών βουλευτικών εκλογών στη Λιβύη που έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο και η αποχώρηση ξένων μαχητών και μισθοφόρων από τη χώρα. Ο αριθμός τους υπολογίζεται στα 20.000 άτομα. Από αυτούς το ένα μέρος στηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ, το άλλο από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο. Αναμένεται ότιν όπως και στην πρώτη διάσκεψη πριν ενάμιση χρόνον οι συμμετέχοντες θα δεσμευτούν να τερματίσουν κάθε ξένη ένοπλη παρέμβαση και να επιβάλουν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ για τη Λιβύη. Το ζητούμενο είναι πώς θα υλοποιηθούν αυτοί στόχοι από τη στιγμή που καμία από τις εμπλεκόμενες χώρες δεν σκοπεύει να κάνει το πρώτο βήμα.

Κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να αποτραβήξει τις όποιες δυνάμεις της από τη Λιβύη. Ο ρόλος τους είναι η παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης και συμβουλών, υποστήριξε. «Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τους μισθοφόρους με τις νόμιμες στρατιωτικές δυνάμεις» δήλωσε ενδεικτικά. Η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων βασίζεται σε συμφωνία ανάμεσα στην Άγκυρα και την Τρίπολη. Εξέφρασε δε την άποψη ότι η διακοπή αυτής της συνεργασίας δεν θα ήταν προς όφελος της Λιβύης. Άλλωστε, όπως είπε, «δεν είναι σωστό τρίτες χώρες να παρεμβαίνουν σε μια συμφωνία μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών».


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021, 14:33

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει