Ξεπέρασαν τα 100.000 τα κρούσματα στα αραβικά κράτη του Κόλπου

Ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στα έξι αραβικά κράτη του Κόλπου ξεπέρασε τη Δευτέρα τις 100.000, εκ των οποίων 557 θάνατοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία.

Οι μολύνσεις στην περιοχή συνδέθηκαν αρχικά με τα ταξίδια. Ωστόσο, παρά τη λήψη πρώιμων μέτρων για την καταπολέμηση του ιού, τα κράτη του Κόλπου κατέγραψαν μια εξάπλωση του ιού στις τάξεις των μεταναστών εργατών χαμηλού εισοδήματος που ζουν σε συνωστισμένες συνοικίες, με αποτέλεσμα οι αρχές να επιταχύνουν τα τεστ.

Η Σαουδική Αραβία, το μεγαλύτερο κράτος του Κόλπου με πληθυσμό περίπου 30 εκατομμυρίων, έχει τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων (41.014) και θανάτων (255). Κατέγραψε 1.966 νέες μολύνσεις και εννέα νέους θανάτους τη Δευτέρα. Ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων στο σουνιτικό βασίλειο υπερέβη το όριο των 1.000 στις 18 Απριλίου.

Οι υγειονομικές αρχές είχαν εκτιμήσει τον Απρίλιο ότι ο ιός θα μπορούσε τελικά να μολύνει έως και 200.000 ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία.

Αλλού στην περιοχή, το μικροσκοπικό κράτος του Κατάρ στις 5 Μαΐου ξεπέρασε τον περιφερειακό επιχειρηματικό κόμβο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχοντας τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων μεταξύ των έξι κρατών.

Το Κατάρ, όπου οι υγειονομικές αρχές την περασμένη Πέμπτη, τόνισαν ότι η επιδημία είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της, σημείωσε σταθερή αύξηση των κρουσμάτων, φτάνοντας τις 23.623, ενώ ο αριθμός των θανάτων παρέμεινε σταθερός στους 14.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν μέχρι στιγμής αναφερθεί συνολικά 18.198 μολύνσεις και 198 θάνατοι.

Ορισμένα αραβικά κράτη του Κόλπου χαλάρωσαν τα μέτρα απαγόρευσης με την έναρξη του Ραμαζανιού στις 24 Απριλίου.

Τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία χαλάρωσαν τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας που ίσχυαν από τα μέσα Μαρτίου. Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την Πέμπτη τη συγκρότηση μιας αστυνομικής μονάδας για την παρακολούθηση των παραβιάσεων του lockdown και απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων.

Το Κουβέιτ, όπου σημειώθηκε πρόσφατα αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, την Κυριακή επέβαλε πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας για 20 ημέρες, εξαιρώντας μόνο τις βασικές υπηρεσίες, αντί για την 16ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε προηγουμένως εφαρμόσει.

Το εμιράτο του Ντουμπάι, ο τουριστικός και επιχειρηματικός κόμβος των ΗΑΕ, επέτρεψε στα εμπορικά κέντρα και τα εστιατόρια και τα καφέ να ανοίξουν ξανά με περιορισμούς στις 23 Απριλίου. Ορισμένα άλλα εμιράτα ακολούθησαν στην ίδια πορεία. Η Σαουδική Αραβία επέτρεψε στα εμπορικά καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων, να ανοίξουν ξανά στις 29 Απριλίου με περιορισμούς έως τις 15 Μαΐου.

Το Κατάρ έχει διατηρήσει το κλείσιμο δημόσιων χώρων με εξαίρεση εκείνους που παρέχουν βασικές υπηρεσίες και αγαθά.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει