Ογδόντα χρόνια από το Έπος 1940Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021, 15:09

Με κάθε επισημότητα, παρουσία εκπροσώπων αρχών και Φορέων και πλήθος κόσμου τελέστηκε σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας το πρωί της Κυριακής 24 Οκτωβρίου 2021 στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ριζαρείου, η επιμνημόσυνη δέηση για τους Έλληνες Πεσόντες του έπους 1940 – 1941 στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο.

Ο Γ. Σούρλας Πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων  και Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41 δήλωσε για τα  80 χρόνια από το Έπος 1940 – 41:

«Η Ένωση στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από το Έπος 1940 -41 τέλεσε Επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στα πεδία των μαχών. Οι εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια δεν έχουν απλά ένα τυπικό και συμβολικό χαρακτήρα, αλλά αποτελούν σταθμό στα μεταγενέστερα χρόνια. Γιατί άρχισε, επιτέλους,  η αποκατάσταση της μεγάλης εθνικής εκκρεμότητας με τους 8000 άταφους ή προσωρινά θαμμένους στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου. Άρχισε η περισυλλογή των οστών και ο τιμητικός ενταφιασμός στα Στρατιωτικά Κοιμητήρια των Βουλιαρατών και της Κλεισούρας.

Γιατί φέτος, επιτέλους, αποφασίστηκε η ανέγερση μνημείου στο Καλπάκι για τους 14.000 πεσόντες κατά τον ελληνο -ιταλικό πόλεμο από τον Οκτώβριο του 1940  μέχρι τον Απρίλιο του 1941.

Χρειάστηκε να δώσουμε αγώνες 15 και πλέον ετών  για να κατανοήσουν και να πειστούν ορισμένοι, να αισθανθούν  ότι πρέπει να πράξουμε για τους ήρωές μας αυτό που επιτάσσει η ιστορική μας κληρονομιά, οι θρησκευτικές και εθνικές μα υποχρεώσεις. Το χρέος μας, βέβαια, δεν εκπληρώνεται με την ταφή των πεσόντων και την ανέγερση του Μνημείου αλλά με την συνεχή προσπάθεια για την ανταπόκριση στις προσδοκίες τους για την πατρίδα.

Ο Γ. Σούρλας απευθυνόμενος στον Στυλιανό Πετράκη Αντιναύαρχο  Π.Ν., Αρχηγό ΓΕΝ, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στις ένοπλες δυνάμεις και είπε «Όπως οι μαχητές στο Έπος 1940 ανταποκρίθηκαν στις επιταγές των ηρώων του 1821 έτσι και εμείς θα φανούμε αντάξιοι στις προσδοκίες των ηρώων του 1940».

Την Επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών κ.κ. Φιλόθεος.

Παρόντες ήταν ο κ. Ευθύμιος Μικρός, Αντιναύαρχος Π.Ν εκπρόσωπος της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Ι. Χρυσουλάκης, Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, ο κ. Ι. Λοβέρδος, βουλευτής εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, ο κ. Ελευθέριος Οικονόμου Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων,  ο κ. Κώτσης Νικόλαος Ταξιάρχος Διευθυντής ΔΙΣ εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ κ. Χ. Λαλούση, η κα Άννα Ψαρούδα Μπενάκη πρ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και η κα Κέλλυ Μπουρδάρα,  πρ. Υπουργός – Ομ. Καθηγήτρια Νομικής ΕΚΠΑ, ο κ. Ανδρέας Κούρτης Επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική», ο κ. Χάρης Μαριόλης πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας, ο κ. Στέλιος Γρηγορίου Δικηγόρος, τα μέλη του Δ.Σ της Ένωσης Τέκνων  και Συγγενών Πεσόντων, κά.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει