Οι άνθρωποι με διαταραχές εθισμού κινδυνεύουν περισσότερο από τον Covid-19


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020, 09:15

Οι άνθρωποι που κάνουν κατάχρηση ουσιών και έχουν διαταραχές εθισμού αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά με Covid-19 αν μολυνθούν από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Νόρα Βόλκοφ, διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Κατάχρησης Ουσιών των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής «Molecular Psychiatry», ανέλυσαν ανωνυμοποιημένα ιατρικά δεδομένα για περισσότερους από 73 εκατομμύρια ασθενείς.

Διαπιστώθηκε ότι, ενώ οι άνθρωποι με διαταραχές εθισμού ήταν περίπου το 10% του δείγματος, αποτελούσαν σχεδόν το 16% των περιστατικών Covid-19 στη χώρα. Όσοι είχαν κάποια πρόσφατα διαγνωσμένη διαταραχή εθισμού, ιδίως στα οπιοειδή και στον καπνό, ήταν πιθανότερο να αρρωστήσουν με Covid-19, καθώς επίσης να χρειαστούν εισαγωγή στο νοσοκομείο και να πεθαίνουν εξαιτίας της νόσου.

Αυτό, κατά τους ερευνητές, εν μέρει οφείλεται στο ότι τα άτομα με διαταραχές εθισμού έχουν συχνά παθήσεις πνευμόνων και καρδιαγγειακές, κάτι που τους κάνει πιο ευάλωτους στην Covid-19. Επίσης συχνά βρίσκονται στο περιθώριο, με συνέπεια να έχουν μικρότερη και όχι έγκαιρη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Διαβάστε την επιστημονική δημοσίευση εδώ.

 


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020, 09:26

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει