Οι αντάρτες Χούθι κατέλαβαν οδικό άξονα στρατηγικής σημασίας

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης απέσπασαν το Σάββατο τον έλεγχο οδικού άξονα στρατηγικής σημασίας ανατολικά της πρωτεύουσας της χώρας Σανάα, συνεχίζοντας την έφοδό τους εναντίον των δυνάμεων της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης βόρεια και ανατολικά της πόλης, σύμφωνα με αξιωματικούς των δυνάμεων οι οποίες ορκίζονται πίστη στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι.

Έπειτα από σφοδρές μάχες, οι αντάρτες κατέλαβαν τον οδικό άξονα ο οποίος συνδέει την πρωτεύουσα Σανάα με την επαρχία Μαρίμπ (προς ανατολάς) και Τζουφ (προς βορρά), ανέφεραν οι πηγές αυτές στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες Δευτέρα.

Η επανέναρξη των εχθροπραξιών πριν από 10 ημέρες ώθησε το Ηνωμένο Βασίλειο να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα μετά τις 17:00 [ώρα Ελλάδας], σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη.

Η συζήτηση πρόκειται να γίνει κεκλεισμένων των θυρών κι ενδέχεται να ολοκληρωθεί με την υιοθέτηση κοινής δήλωσης, σύμφωνα με μία από τις διπλωματικές πηγές. Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναμένεται να εκθέσει στα 15 κράτη-μέλη του ΣΑ την κατάσταση μέσω βιντεοσύνδεσης, κατά την ίδια.

Από τη 17η Ιανουαρίου, οι μάχες επαναλαμβάνονται ανατολικά της πρωτεύουσας της Υεμένης, έπειτα από μήνες σχετικής ηρεμίας στη χώρα, που σπαράσσεται από μια ένοπλη σύρραξη η τελευταία πράξη της οποίας κρατάει πέντε χρόνια. Στον πόλεμο αναμετρώνται οι σιίτες αντάρτες Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, με δυνάμεις πιστές στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από μια συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που επενέβη στη σύρραξη στα τέλη του Μαρτίου του 2015.

«Οι Χούθι επιδιώκουν τώρα να καταλάβουν τη Χαζμ, πρωτεύουσα της επαρχίας Τζουφ και να προελάσουν σε δύο άξονας, προς δυσμάς και προς βορρά από αυτή την πόλη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, αξιωματικός των κυβερνητικών δυνάμεων.

Η επαρχία Τζουφ ελέγχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από τους Χούθι, αλλά η πρωτεύουσά της βρίσκεται στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων.

Άλλος αξιωματικός των κυβερνητικών δυνάμεων αναγνώρισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το κίνημα των Χούθι βρισκόταν χθες Δευτέρα μόλις «πέντε χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Τζουφ».

Η επαρχία Μαρίμπ ελέγχεται εν μέρει από τους Χούθι αλλά και σε αυτή την περίπτωση η συνώνυμη πρωτεύουσά της, 170 χιλιόμετρα από τη Σανάα, βρίσκεται στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων.

Στις μάχες των τελευταίων 48 ωρών έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί δεκάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τους αξιωματικούς, οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να δώσουν πιο συγκεκριμένο απολογισμό.

Την Παρασκευή η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι οι Χούθι προελαύνουν, αλλά διαβεβαίωσε πως επέλεξε απλώς να προχωρήσει σε «τακτική υποχώρηση» των στρατευμάτων της από κάποιες θέσεις ανατολικά της Σανάα.

Το κέντρο μελετών International Crisis Group προειδοποίησε την Παρασκευή ότι το «παράθυρο» που είχε ανοίξει πρόσφατα για τις προσπάθειες να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη στα τέλη του 2019 κλείνει «γρήγορα».

Κατά υπολογισμούς πολλών ΜΚΟ ο πόλεμος στο φτωχότερο κράτος του αραβικού κόσμου έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, στη συντριπτική τους πλειονότητα άμαχους.

Η χώρα βιώνει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει