Οι απόπειρες παρέμβασης στα εσωτερικά της Λευκορωσίας είναι «απαράδεκτες»


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020, 11:57

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι οποιαδήποτε απόπειρα παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις μιας κυρίαρχης χώρας είναι «απαράδεκτη», στο πλαίσιο της συνομιλίας των δύο ηγετών για τη Λευκορωσία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των Πούτιν και Μακρόν πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, το βράδυ μετά τη συνάντηση που είχε ο Γάλλος πρόεδρος στο Βίλνιους με την επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου δεν κάνει λόγο γι’ αυτή τη συνάντηση, όμως το Μέγαρο των Ηλυσίων διευκρίνισε σήμερα ότι ο Μακρόν αναφέρθηκε σε αυτή κατά τη συνομιλία του με τον Ρώσο ομόλογό του.

Ο Γάλλος πρόεδρος «υπενθύμισε ότι η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια δήλωσε ανοιχτή σε έναν διάλογο με τη Ρωσία και κάλεσε τον πρόεδρο Πούτιν να το λάβει υπόψη του».

Η «επί της αρχής θέση» της Ρωσίας είναι ότι «όλες οι απόπειρες παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυριάρχου κράτους και άσκησης εξωτερικής πίεσης στις νόμιμες αρχές είναι απαράδεκτες», τόνισε το Κρεμλίνο.

Η Λευκορωσία συγκλονίζεται εδώ και εβδομάδες από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο στις 9 Αυγούστου.

Οι Μακρόν και Πούτιν συμφώνησαν στην πρόταση να βρεθεί λύση στην κρίση «μέσω της μεσολάβησης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη», ανάφερε η γαλλική προεδρία.

Ερωτηθείσα σήμερα το πρωί από το RTL η Τιχανόφσκαγια εξέφρασε την ελπίδα ο Μακρόν να καλέσει τον Πούτιν να δεσμευτεί σε μια μεσολάβηση: «Πάντα λέμε ότι παραμένουμε ανοιχτοί στον διάλογο. Επιθυμούμε οι γειτονικές χώρες να παίξουν τον ρόλο του μεσολαβητή σε αυτή τη διαπραγμάτευση».

«Θα ήταν θαυμάσιο αν ο πρόεδρος Μακρόν μπορέσει να καλέσει για παράδειγμα τον Πούτιν να συμμετάσχει» στη μεσολάβηση, πρόσθεσε.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020, 11:57

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει