Οι Αρχές ανακάλεσαν τη διαπίστευση της ανταποκρίτριας της Guardian


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020, 20:49

Οι αιγυπτιακές Αρχές ανακοίνωσαν σήμερα πως ανακάλεσαν την διαπίστευση της ανταποκρίτριας της Guardian μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου στη βρετανική εφημερίδα για τον αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Αίγυπτο, δημοσίευμα το οποίο το Κάιρο έκρινε πως περιείχε ψευδείς πληροφορίες.

Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Guardian την Κυριακή, με τίτλο «Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού είναι πιθανόν μεγαλύτερος από όσο δείχνουν τα στοιχεία» η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Ρουθ Μίκαελσον επικαλέστηκε καναδική έρευνα ειδικών επιδημιολόγων που εκτιμούσε πως ο αριθμός των κρουσμάτων του Covid-19 στην Αίγυπτο ανέρχεται σε πάνω από 19.000.

Οι υγειονομικές Αρχές της Αιγύπτου έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει 166 κρούσματα, ανάμεσά τους 4 θάνατοι καθώς και 26 ασθενείς που ανάρρωσαν από τον ιό.

Η κρατική υπηρεσία πληροφοριών (SIS), που είναι αρμόδια για την λειτουργία των ξένων μέσων ενημέρωσης στη χώρα, κάλεσε σήμερα την εφημερίδα να ζητήσει συγγνώμη για το άρθρο, το οποίο ήταν «γεμάτο από επαγγελματικά λάθη». Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε πως το γραφείο της εφημερίδας στο κράτος της βόρειας Αφρικής θα κλείσει.

Παράλληλα η υπηρεσία «προειδοποίησε» δημοσιογράφο των New York Times αναφορικά με τις αναρτήσεις του στο twitter για τον αριθμό κρουσμάτων στην Αίγυπτο.

Ο ανταποκριτής των New York Times στην Αίγυπτο Ντέκλαν Γουόλς αναφέρθηκε σε tweet του στον αριθμό των κρουσμάτων του δημοσιεύματος. Αργότερα διέγραψε το tweet, λέγοντας πως μια συντηρητική εκτίμηση κάνει λόγο για 6.000 κρούσματα.

«Ο επικεφαλής (της SIS) Ντιά Ρασουάν κάλεσε τους δύο δημοσιογράφους τη Δευτέρα και βρέθηκαν αντιμέτωποι με επαγγελματικές παραβιάσεις και την σκόπιμη διαστρέβλωση που το δημοσίευμα και τα tweets περιείχαν», υπογράμμισε η ανακοίνωση.

Οι Αρχές έχουν προειδοποιήσει πως οποιοσδήποτε διασπείρει «ψευδείς πληροφορίες» σχετικά με την επιδημία του Covid-19 θα βρίσκεται αντιμέτωπος με σκληρές ποινές, ακόμη και με φυλάκιση.

Σήμερα, αστυνομικοί συνέλαβαν ένα «μέλος των Αδελφών Μουσουλμάνων» για δημοσίευση ψευδών ειδήσεων για τον αριθμό των νεκρών του ιού στην Αίγυπτο.

Η Αίγυπτος βρίσκεται στην 163η θέση ανάμεσα στις 180 χώρες στην κατάταξη του 2019 των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020, 21:45

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει