Οι Αρχές δεν έδωσαν διαπίστευση σε RT και Sputnik για το διεθνές συνέδριο για την ελευθερία των ΜΜΕΤα ρωσικά μέσα RT και Sputnik δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στο διεθνές συνέδριο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο εξαιτίας “του ενεργού ρόλου τους” στην παραπληροφόρηση, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση.

Πολλοί υπουργοί και σχεδόν 1.000 δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών θα λάβουν μέρος σε αυτό το συνέδριο –με συνδιοργανωτή τον Καναδά– που θα διεξαχθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Όμως “δεν δώσαμε διαπιστεύσεις στο RT και το Sputnik λόγω του ενεργού ρόλου τους στη διάδοση της παραπληροφόρησης”, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας.

Σχολιάζοντας την απόφαση για το RT, η πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο εκτίμησε ότι ισοδυναμεί με “πολιτική διάκριση”. Η άρνηση χορήγησης διαπίστευσης έρχεται μετά από “μια πολύμηνη εκστρατεία δυσφήμισης” εκ μέρους των βρετανικών αρχών, πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της η πρεσβεία, αναφερόμενη στη στάση που τηρεί το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο, το Ofcom, απέναντι στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι. Τον περασμένο Δεκέμβριο το Ofcom έκρινε ότι το RT παραβίασε τον κανόνα περί αμεροληψίας, στο ρεπορτάζ του για τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Σόλσμπερι, τον Μάρτιο του 2018.

Η “Διεθνής Διάσκεψη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης” έχει ως στόχον να ενισχύσει τη συνεργασία των ΜΜΕ σε θέματα που σχετίζονται μεταξύ άλλων και με το φαινόμενο των fake news. Η δικηγόρος και αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αμάλ Κλούνεϊ θα συμμετάσχει σε μια συνάντηση ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που έχουν αναλάβει να εξετάσουν τρόπους για την προστασία των δημοσιογράφων.

Οι μοναδικές τρεις χώρες που δεν έχουν προσκληθεί είναι η Βόρεια Κορέα, η Συρία και η Βενεζουέλα.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2019, 23:47

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει